Roditelji dižu kredit da spreme maturante

0
940

Bliži se završetak školske godine a najveću muku muče roditelji maturanta, jer kad se na papir stave svi obavezni troškovi njihovog školarca, porodici sa prosečnim primanjima može pomoći jedino kredit. U slučaju da su pod istim krovom dva maturanta, finansijska muka je duplo veća.

Najpre se krenulo sa privatnim časovima za polaganje mature, i prijemnog ispita na fakultetima, da bi sad kako se kraj već približava na red stigao trošak za ekskurzije kao i neizostavno matursko veče.

Iako su organizatori, nastavnici pa i škola, imali na umu ovaj roditeljski izdatak, pa plaćanje za sve ove aktivnosti omogućli postepeno, kroz rate, da se što manje oseti, nedosatak u kućnom budžetu primetan je i te kako sad kad je do kraja godine ostalo malo više od mesec dana i kad svi računi moraju da se isplate.

Privatni časovi od početka godne

Iako su privatne časove maturanti nekada uzimali bukvalno pred polaganje mature ili samo pred prijemni ispit, čisto da se utvrdi već spremljeno gradivo, danas je po ovom pitanju sve mnogo drugačije.

Iz želje da se što bolje spreme, i da ulazak na željeni fakultet bude zagarantovan, roditelji često i sami iniciraju privatnu nastavu za svoju decu, koja traje tokom cele godine.

– Dve stvari su ključne kada se govori od uzimanju privatnih časova a to su: „Insistiranje ne na znanju, nego na ocenama“. Sistem to tako nameće, jer bilo kakvo dalje napredovanje i školovanje zahteva dobre ocene, tako da, roditelju je u interesu da mu dete ima što bolje ocene kako bi imalo veće šanse i više izbora. A druga stvar, koja je usko poveznana sa tim je nikakva samostalnost učenika. To je odgovornost roditelja, jer su previše preuzeli na sebe, i dete nije usvojilo radne navike – rekla je nedavno za „Blic“ nastavnica Francuskog jezika Mirjana Špeher.

U zavisnosti od sopstvenih primanja, prema nekim nezvaničnim podacima, roditeljima u većini slučajeva nije teško da plate nekoliko privatnih časova da dete uz pomoć profesionalca savlada gradivo koje mu ne ide. Međutim, postoje porodice koje od svojih skromnih primanja ne mogu da izdvoje ovaj vid učenja te se odlučuju na pozajmicu.

Cena privatnih časova uglavnom je ista kod svih predavača jer se po nekom nepisanom prvilu svi prilagođavaju jedni drugima pa su razlike uglavnom minimalne. Ono što se razlikuje jeste cena za društvene predmete koji se kreću od 1.000 do 1.200 i prirodne predmete koji su nešto skuplji i koštaju od 1.800 do 2.000 dinara.

Ovo je cena za individualnu nastavu, gde nastavnika radi samo jednim učenikom, dok je u grupi od dva i više učenika ova cena malo niža.

Jako popularna u poslednje vreme postala je i nastava onlajn, gde učenik takođe ima potpunu pažnju nastavnika ali preko računara ali košta znatno manje. Iako na prvi pogled ne igleda kao iznos koji ne može svak da izdvoji, kada se uzme ubzir veći broj časova i za više pedmeta računica izađe i do 2.000 evra.

Maturske ekskurzije koštaju kao letovanje

Roditelje ovogodišnjih maturanata veoma je obradovala vest da će njihovi školarci nakon dve godine pandemije moći da normalno, bez obaveznih mera odu na matursku ekskurziju, što će im nesumnjivo biti putovanje za pamćenje. Međutim, većina se našla u čudu kada je čula koliko će to da košta.

Ono što je zapravo najviše iznenadilo pa i iznerviralo roditelje jeste činjenica da se cene od 10.000 do 28.000 dinara odnose na putovanja po Srbiji a ne na inostranstvo što bi, kako kažu, i bilo prihvatljivo.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija, Aleksandar Markov nedavno je rekao za „Blic“ da kada je reč o maturantnim ekskurzijama one obuhvataju najšečeće destinacije Zapadne Srbije plus poseta Trebinju odnosno odlazak u Republiku Srpsku što je zapravo u skladu sa odlukom Ministarstva prosvete da ekskurzije mogu samo na teritoriji Srbije i Republike Srpske.

Kako je tada rekao što se tiče cena ekskurzije one se razlikuju od broja dana i kreću se od 10.000, 12.000 do 25.000 dinara, što je cena za putovanje od četiri dana, odnosno tri noćenja.

– Oko 25.000 dinara je potrebno za četiri dana i tri noćenja za destinacije koje su u ponudi i tu je uključen pun pansion. Tu naravno ulaze i dnevnice nastavnika i lekara, s obzirom da svaku ekskurziju mora da prati lekar – objasnio je Markov.

Matursko veče preskupo

Proslava mature ili „matursko veče“ tradicionalno se uz muziku i veliko slavlje na kraju srednje pa i osnovne škole obeležava širom Srbije. Dok je ne tako davno za ovo veče bilo potrebno samo se obući malo drugačije nego svaki dan u školi i poneti dobro raspoloženje, danas osim rezervacije paprenih aranžmana i sve ostalo se plaća mnogo više.

Imajući u vidu da se slavlje obično održava u nekom hotelu uz piće i večeru, ove godine cena tog zadovoljstva po jednom maturantu košta oko 8.000 dinara.

Kako je ovoj omladini veoma važno i šta će obući toga dana, pa i šminka i frizura, po nekoj računici potrebno je je izdvojiti minimum 30.000 dinara, za devojku, ali ako se baš ne gleda na cenu onda i preko 48.000 dinara, preneo je nedavno Kurir.

CENOVNIK

 • Devojke Haljina oko 12.000
 • Cipele/sandale od 4.000 do 8.000
 • Torbica od 5.000 do 12.000
 • Profesionalna šminka oko 3.500
 • Frizura od 1.700 do 2.800
 • Manikir od 1.600 do 2.000
 • Restoran 2.500 do 8.000
 • UKUPNO od 30.300 do 48.300

Istina da dečaci imaju manje potrebe pa i za ovo veče njihov autfit košta jeftinije. Uzimajući u obzir svečano odelo, kaiš i cipele, i aranžman u hotelu, cena bi bila oko 20.000 dinara ali ako se želi malo bolji kvalitet odeće, u tom slučaju može da košta i preko 40.000 dinara, računica je Kurira.

 • Odelo od 7.000 do 20.000
 • Košulja od 3.000 do 6.000
 • Cipele oko 5.000
 • Kaiš oko 2.000
 • Restoran 2.500 do 8.000
 • UKUPNO od 19.500 do 41.000

Kad se sve sabere, nema sumnje da je za jednog maturanta potrebno izdvojiti skoro 300.000 dinara, a za roditelje koji imaju dva svršena srednjoškolca, računica se duplira. S obzirom da je malo roditelja koji deci žele da uskrate ovo zadovoljstvo koje se pamti za ceo život, nije retkost da se zbog nedostatka finansiskih sredstava odlučuju na prijateljske pozajmice pa i kreditno zaduženje u banci.

Računica

Privatni časovi 2.000 evra.

Maturska ekskurzija 25.000 dinara

Matursko veče (minimum) 30.000 dinara

Ukupno: 291.000 dinara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here