Rusi grade solarne elektrane u Mačvi

0
687

U ataru mačvanskog sela Tabanović, preduzeće „Gea solar plant 1” iz Sremske Mitrovice, planira izgradnju solarne elektrane snage 3 megavata. Na 3,2 hektara (u najvećem delu) poljoprivrednog zemljišta biće postavljeno 60 invertora snage od po 50 kilovata.

U sklopu elektrane predviđena je izgradnja objekata trafo stanica sa razvodnim postrojenjem i mesta priključenja. Biće potrebno postaviti i dva kablovska 20 kilovoltna voda, koji će povezati elektranu sa distributivnim sistemom električne energije.

Preduzeće „Gea solar plant 1” osnovala je u junu prošle godine druga sremskomitrovička firma „Grin enerdži art”, čiji su suvlasnici ruski državljani Artem Karačev (51 odsto) i Vladislav Rikov (49 odsto). Dve katastarske parcele na kojima je planirana gradnja trenutno su kategorisane kao njive (3. kat.), a obe su u posedu ovog investitora.

Urbanistički projekat uradilo je šabačko preduzeće „Set”.

Pored ove solarne elektrane, tokom ove godine na području Mačve, planira se izgradnja još pet elektrana na sunčevu energiju.

Proceduru su, pored mitrovačke kompanije, pokrenula i tri privatna preduzeća iz Šapca i jedno fizičko lice iz Beograda. Uglavnom je reč o nedavno registrovanim firmama, što ukazuje da se u ovom tradicionalno poljoprivrednom kraju ubrzano razvija i nova vrsta biznisa.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here