Šesnaest nagrada za dve predstave pećinačkog Kulturnog centra

0
375

Članovi mlađe i starije grupe Dramske sekcije Kulturnog centra Pećinci ove godine ostvarili su veliki uspeh na takmičaraskim festivalima scenskog stvaralaštva za decu i odrasle koje je realizovano u saradnji sa Savezom umetničkog stvaralaštva Vojvodine, s obzirom da su sa dve predstave osvojili ukupno šesnaest nagrada.

Predstava za decu „Devojčice koje ne vole granice“ rađena u produkciji Kulturnog centra Pećinci pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave premijerno je izvedena u utorak 23. maja u sali pećinačkog KC-a u okviru manifestacije „Dani opštine Pećinci“.

Predstava za decu je rađena po motivima romana „Ja sam Akiko“ Stefana Tićmija, u dramatizaciji Vanje Šević i režiji Slobodana Stankovića, studenta završne godine pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U predstavi igra dvanaestoro članova mlađe grupe Dramske sekcije među kojima su: Ana Gajić, Vanja Gajić, Katarina Ranković, Jovana Dragosavac, Dunja Gajić, Ivona Bojanić, Marija Gajić, Kalina Ranković, Lazar Ivković, Ignjatije Topolski, Mihajlo Božović i Nikola Gogoli.

Nakon premijernog izvođenja, direktor Kulturnog centra Jovan Devrnja uručio je nagrade svim članovima sekcije i njihovim mentoru povodom nedavno ostvarenog uspeha na takmičarskim festivalima:

U godini kada centralna ustanova kulture u našoj opštini obeležava četiri i po decenije postojanja, Dramske sekcija zabeležila je najveći uspeh. Pored 11 nagrada koje su osvojili članovi starije grupe Dramske sekcije sa predstavom „Jelena – žena koje nema“, mlađi članovi su osvojili još pet, a obe predstave su među tri najbolje u Sremu. Ostvareni uspeh je potvrda kvalitetnog rada sa decom i mladima, te ćemo stoga nastaviti u ovom smeru. Stariji članovi Dramske sekcije nekoliko godina unazad postižu izuzetne rezultate na takmičarskim festivalima. Pored toga što je predstava jedna od tri najboljih u Sremu, predstvaa je i jedna od osam najboljih u Vojvodini “ – rekao je Devrnja i uručio zahvalnice i prigodne poklone svim članovima sekcije.

Reditelj predstave, Slobodan Stanković za predstavu „Devojčice koje ne vole granice“ nagrađen je priznanjem za inovatvni rediteljski pristup i najbolji scenski pokret na Zonskoj smotri dečijeg dramskog stvaralaštva Srema koja se krajem aprila održala u Pećincima:

U sekciji trenutno imamo dvanaestoro devojčica i dečaka osnovnoškolskog uzrasta i svake nedelje od 12 časova se okupljamo u sali Kulturnog centra gde nam se održavaju probe. Pozvao bih i svu zainteresovanu decu da nam se priključe u daljem radu. Uspeh koji smo ostvarili ove godine nam je vetar u leđa da i u narednom periodu stvaramo kvalitetne predstave, pogotovu kada se radi o najmlađima. Pored toga što se radi sa decom, priliku da steknu glumačko iskustvo imaju i stariji. Iako sam ove godine imao na raspolaganju malu ekipu, na dva festivala osvojili smo ukupno deset glumačkih nagrada što je potvrda kvalitetnog rada ne samo sa decom, već i sa mladima koji se zalažu da scensko stvaralaštvo i pozorišna umetnost živi u manjim sredinama kakva je naša. Radujem se što se naša opština ponovo našla na kulturnoj mapi Vojvodine.“ – kazao je Stanković koji je prošle godine nagrađen priznanjem za najboljeg reditelja u Vojvodini kada su u pitanju nove teatarske forme.

U ime nagrađenih kada je u pitanju mlađa grupa obratila se Ana Gajić koja u predstavi „Devojčice koje ne vole granice“ tumači glavnu junakinju Akiko za koju je nagrađena priznanjem za najbolje glumačkog ostvarenje u okviru Zonske smotre dečijeg scenskog stvaralaštva:

U ime svih članova sekcije posebno se zahvaljujem Opštini Pećinci i direktoru Kulturnog centra Jovanu Devrnji na podršci koju nam pružaju. Takođe bih se zahvalila i našim roditeljima koji su sve vreme uz nas, a najviše hvala našem mentoru i drugu Slobodanu Stankoviću.“ – rekla je Gajić.

Pored osvojenog trećeg mesta, nagrada za rediteljski inovativni pristup i najbolji scenski pokret, kao i priznanja za najbolje glumačko ostvarenje koje je osvojila Ana Gajić, predstava je na Zonskoj smotri dečijeg scenskog stvaralaštva dobila i jednu zajedničku nagradu koja se odnosi na najbolju kolektivnu igru.

Stariji čanovi Dramske sekcije osvojili su čak jedanaest nagrada. Pozorišna predstava „Jelena – žena koje nema“ rađena, takođe, u produkciji Kulturnog centra Pećinci pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave premijerno je izvedena u četvrtak 25. maja u sali pećinačkog KC-a u u čast Dana opštine Pećinci.

Predstava je rađena po tekstu „Opet pakujemo majmune“ Milice Piletić, u adaptaciji i režiji Slobodana Stankovića, studenta završne godine pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U predstavi igrju Katarina Devčić, Bojan Naić, Merima Radivojević i Tijana Petrović.

Pored osvojenog trećeg mesta u Sremu, Katarina Devčić i Bojan Naić nagrađeni su od strane žirija publike i stručnog žirija sa po 4 nagrade na festivalima u Beočinu i Bačkoj Palanci, dok je stručni žiri Merimu Radivojević na oba festivala nagradio priznanjem za najbolju epizodnu ulogu.

U ime nagrađenih obratio se Bojan Naić koji je na Vojvođanskom festivalu u Bačkoj Palanci nagrađen od strane žirija publika i stručnog žirija za najbolje glumačko ostvarenje u okviru celokupnog festivala:

Čast je predstavljati matično pozorište i ostaviti trag na festivalu koji je okupio najbolje u Vojvodini. Mnogo truda i zalaganja je uloženo u pripremu predstave, a osvojene nagrade kako od žirija publike, tako i stručnjaka iz oblasti pozorišta su potvrda da smo uspeli i da polako ali sigurno prerastamo amaterizam.“ – rekao je Naić koji se više od decenije bavi glumom.

Četvrostruko nagrađena Katarina Devčić je debitovala ulogom Jelene u ovoj predstavi, a njen talenat nije ostao neprimećen:

Moram da naglasim da je ovo moje debitantska uloga i pojavljivanje na „daskama koje život znače“. Iako ovaj hobi traži veliko zalaganje i trud, pa i odricanje, posebno je dragocen osećaj kada neko iz sveta pozorišta primeti talenat. Nije lako sat i po vremena držati pažnju publici, ali to činim sa velikim zadovoljstvom i zaista sam uživala baveći se ovim komadom i likom.“ – istakla je članica Dramske sekcije.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here