Sigurni načini da vratite sjaj nakon porođaja

0
845

Porođaj je jedna od najvećih promena koja se desi ženskom telu i ne možete znati šta vas sve očekuje. Kako biste sprečili da promene na vašem telu postanu trajne i utiču na vaš izgled, a samim tim i samopouzdanje, potrebno je da se posvetite nekim osnovnim stvarima koje će vam pomoći da zablistate. Većina majki se bori sa umorom i slobodnim vremenom i ne uspeva da balansira sve obaveze oko roditeljstva i brigu o sebi. Ukoliko majka nije srećna ili se oseća kao da je upala u kolotečinu, to će se odraziti i na celu porodicu te je potrebno da se posvetite sebi kako biste bili puni pozitivne energije.

Nega kose je bitna

Ono što vam verovatno niko nije rekao jeste da će vam sva bujna kosa koju ste dobili prethodnih devet meseci početi polako opadati. Velika promena kada su hormoni u pitanju utiče i na rast kose i jačinu vaših vlasi te se često događa da se majkama dešava da im kosa odjednom postane tanka i da izgubi sjaj. Ovome dodatno pomaže i činjenica da je uvek lakše kosu vezati u punđu usled nedostatka vremena da se posvetimo feniranju i dužem sušenju kose te ovo konstantno vezivanje utiče da kosa vremenom slabi i samim tim i opada. Pronađite neki prirodni šampon koji će vam pomoći da ojačate kosu i vratite joj pređašnji izgled.

Pazite šta jedete

Hrana itekako utiče ne samo na naš izgled nego i na količinu energije koja je naš glavni pokretač. Iako ćete i dalje misliti da treba da jedete više nego obično, tek sada je bitno šta jedete i koliko tečnosti unosite. Ukoliko dojite, obratite pažnju na namirnice koje pospešuju količinu mleka te ih redovno unosite u svoju ishranu. Pored toga, namirnice bogate vlaknima su izuzetno bitne kako biste vratili svoj organizam na pravi tok i postigli balans kada je hrana u pitanju. Unosite više tečnosti nego što ste navikli kako biste uvek bili hidrirani što će se videti na vašoj koži, pogotovo kada je lice u pitanju.

Šta ako ste imali carski rez?

Kada je carski rez u pitanju, biće vam potrebno malo više vremena da se vratite na staro jer će vam kretanje biti znatno smanjeno nego da ste imali prirodan porođaj. Jedna od najbitnijih stvari koje će vam reći u porodilištu jeste održavanje higijene u predelu rane i pravilno tretiranje ožiljka kako bi on što pre nestao. Ožiljak se tretira od samog početka jer prva godina predstavlja najbitniji period za njegov nestanak, te je potrebno da redovno vodite računa o načinima na koje možete da ga uklonite. U ovome vam može pomoći kvalitetna krema protiv ožiljaka koja je neophodna za zarastanje ukoliko odmah počnete sa tretmanom. Bitno je da budete konzistentni sa korišćenjem kako bi što pre počeo proces zarastanja i smanjivanja ožiljka.

Mentalno zdravlje je bitno

Žena najmanje vremena i pažnje posvećuju svom mentalnom zdravlju nakon porođaja. Postporođajna depresija nije nešto što se javilo skoro, ovaj fenomen postoji oduvek, samo mu se u poslednje vreme počelo davati na značaju. U prvim trenucima sa bebom majke su same i često se ne snađu odmah na početku sa svim stvarima te se kod njih javlja osećaj krivice i neuspeha što se samo prenosi dalje i raste. Nakon povratka iz porodilišta sva ona sitna zadovoljstva spavanja i odmora kada ste umorni i provođenje vremena sa partnerom odjednom nestanu što je nekim majkama više no što mogu da podnesu.

Budite aktivni

Vreme provedeno na svežem vazduhu i šetnja sa porodicom će vam pomoći ne samo da vratite liniju nego i da dobijete preko potrebnu snagu. U zavisnosti od vremenskih prilika, trudite se da provedete što više vremena u šetnji ili u parku kako biste uticali na količinu sunčeve energije koja će pozitivno uticati na vas. Pored toga, kada dođe vreme, počnite sa laganim vežbama, uz prethodne konsultacije sa lekarom, jer ćete uz snagu raditi i na mentalnom zdravlju koje dolazi usled ovakve fizičke aktivnosti.

Iako žene usmeravaju svu pažnju na bebu, ne treba zanemariti i sebe i truditi se da udovoljite nekim svojim ciljevima i željama. Srećna mama će biti mnogo korisnija i uticaće bolje na bebu samim tim što će biti zadovoljna – i psihički i fizički.

(Ljiljana Bugarin)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here