SLEDI ZABRANA MNOGIH PRIVATNIH FAKULTETA!

1
4347

„Pola visokih škola nema odgovarajuće kadrove. Svi koji ne poštuju zakone biće kažnjeni, iskorenićemo sve što ne valja. Radiće metla, nećemo stati“, poričio je ministar prosvete i najavio da Visoka škola za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu neće biti jedina kojoj je zabranjen rad.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević naglasio je oštre kontrole i zabrane mnogih visokoobrazovanih ustanova, nakon što je Prosvetna inspekcija posle vanrednog nadzora, zabranila rad Visokoj školi za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu. Prethodno, rad je zabranjen školama u Tutinu i Trsteniku.

– Visoka škola za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu neće biti jedina kojoj je zabranjen rad. Biće toga još. Zagrebali smo i videli da ima veoma mnogo nepravilnosti. Na jednoj od državnih visokih škola arhitekta predaje sociologiju, u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji predaju samo tri lekara… Pola visokih škola nema odgovarajuće kadrove. Svi koji ne poštuju zakone biće kažnjeni, iskorenićemo sve što ne valja. Radiće metla, nećemo stati – rekao je ministar Šarčević za „Novosti“.

On je naglasio da škola u Kragujevcu nije akreditovana, te da je radila sa početnom akreditacijom, jer nisu dobili licencu za rad.

– Moramo da uvedemo indikatore kvaliteta, a to je najteži posao. Za to imamo podršku akademske javnosti – rekao je ministar.

On je pojasnio da su svake godine određene oblasti u fokusu rada inspekcije, a da su ove godine to privatne ustanove.

Kao poseban problem on je naveo visoke škole u Srbiji i istakao da je mreža visokih škola, koju je Ministarstvo prosvete uvelo, mnogo doprinela regularnosti u poslovanju.

– Da nismo uradili ovu mrežu, pola tih škola ne bi moglo da se akredituje – kaže ministar Šarčević.

Inače, Visokoj školi iz Kragujevca zabranjeno je da organizuje i sprovodi upis i polaganje ispita do kraja zimskog semestra. Naloženo je i uklanjanje natpisa i drugih obaveštenja o radu ustanove iz svih prostorija koje koristi ta škola, kao i prestanak reklamiranja, a do ispunjenja propisanih uslova.

Njima je dozvola za rad izdata 1. jula 2016. godine, na osnovu izveštaja o početnoj akreditaciji, nakon čega je škola podnela zahtev za akreditaciju 28. marta 2017. godine, ali još nije dobila uverenje o akreditaciji zbog čega se smatra da ne ispunjava propisane uslove za rad. Istovremeno, Nacionalno akreditaciono telo (NAT) se na zahtev inspektora pismeno izjasnilo da je ova Visoka škola u postupku akreditacije i da je na sajtu NAT-a greškom navedeno da je zahtev odbijen.

Ova škola je pre dobijanja dozvole za rad, upisala studente školske 2015/2016. godine za osnovne akademske studije na studijskom programu ekonomija. Inspektori su, međutim, doneli rešenje kojim su naložili poništavanje upisa tim studentima, kao i poništavanje uverenja o stečenom visokom obrazovanju.

Ne zna se broj studenata

Prosvetna inspekcija pronašla je da su u Visokoj školi za menadžment i ekonomiju u Kragujevcu matične knjige studenata vođene neuredno i da se ne može se utvrditi tačan broj upisanih studenata. Utvrđeno je i da škola nema potreban broj nastavnika, Saopštilo je Ministarstvo prosvete.

1 COMMENT

  1. Evo, poverovala sam ti iz mesta. Kada zatvoriš Zukorlićev univerzitet u Novom Pazarau, koji ne da nema akreditaciju, nego ni minimalne standarde za visoko obrazovanje, možda da ti i poverujem nešto. Provatni fakuleti su se izrodili u svoju suprtnost i zlo su za Srbiju. Posledice rada kadrova koje produkuju i nemaju veze s mozgom nemaju tek će se osetiti. Samo da molimo Boga da se ne otvori i privatni medicinski fakultet. Onda smo ugasil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here