SLOBODAN JEVREMOVIĆ – pola veka trenira i stvara evropske šampione!

0
1797

Slobodan Jevremović, proslavljeni profesionalni trener gimnastike iz Sremske Mitrovice, duže od pola veka trenira vojvođanske, ali i šampionke SFRJ. Danas, u fitkidu, sportskoj disciplini koja je moderna varijanta gimnastike, već 12 godina trenira devojčice koje su sa evropskih prvenstava u grad na Savi, donele dve zlatne, dve srebrne i šest bronzanih medalja.

U podrumu jedne višespratnice,vodi peharima ovenčan Fitkid klub „Star SM“ ali i rekreativan program za žene svih životnih dobi. Sa svojih 74 i 55 godina aktivnog bavljenja treningom, tvrdi da za zdrave navike života, godine predstavljaju samo broj.

Počeo je da radi u „Partizanu“ davne 1967. godine u junu mesecu na nagovor svog trenera Nikole Kovačića koji je mu je predložio da radi sa devojkama, budući da je on trenirao muškarce. Više hiljada devojčica je prošlo kroz njegovu gimnastičku školu, a broj osvojenih medalja na raznim nivoima takmičenja nije moguće ni prebrojati. Od prvakinja Vovodine, preko prvakinja Jugoslavije, sve do krova sveta, ukoliko uzmemo u obzir da je upravo Sloba bio prvi trener proslavljene fitnes dive Marije Savić Srećković.

Tih 55 godina proletelo je kao tren. Mislim da rezultati koje sam postigao već dve godine kasnije, kada su moje pionirke 1969. bile prvakinje Vojvodine, dovoljno govori o mom uspehu. Naredne godine Branka Dabović je bila pionirska šampionka SFRJ, a 1972. ušla je i u omladinsku reprezentaciju – kaže Sloba, povodom Međunarodnog dana fizičke kulture (10. maj), napomenuvši da je i Branka Burmazović, trenirala kod njega i kao seniorka bila u reprezentaciji Jugoslavije.

Smenjivale su se generacije gimnastičarki, manje ili više uspešne u gradu na Savi, poznatoj po kvalitetnoj školi ovog sporta. Kako je, prema njegovim rečima, klasična gimnastika zapala u veliku krizu, Jevremović je počeo sa fitkid disciplinom.

Nažalost, napori i uspesi ovog sportskog radnika ostali su skrajnuti, kad je reč o pohvalama ili zahvalnicama lokalnih,pokrajinskih ili republičkih političkih vrhuški svih boja. Možda iz razloga što nije bio član nijedne partije, smatrajući (pomalo naivno, pr.au.) da politika ne treba da ima veze sa sportskim talentima. Suvišno je napomenuti da su do sada sve troškove puta, smeštaja, hrane i kotizacija snosili sami, bez ikakve podrške gradskih i inih nadležnih državnih institucija…

Međutim, ništa ga ne sprečava da svoju ljubav prema zdravim navikama života, nastavlja da usađuje u mlade duhom od „tri do 103 godine“.

Kao trener dosanjao sam većinu svojih snova u sportu koji mi je u krvi. Ipak, najveće priznanje mi je zahvalnost bivših i sadašnjih učenica. Medalje jesu važne – kaže Jevremović, ali ističe da mu je srce ipak najviše ispunjeno kad njegove sportistkinje završe fakultete i postižu odlične uspehe u osnovnom i srednješkolskom obrazovanju, odnosno kad postanu kvalitetni ljudi.

Sanja Ilić (37) šest, sedam godina sa prekidima zbog trudnoća, trenira rekreativno kod Slobodana Jevremovića. Kaže da Sloba nije strog trener i da joj zadate različite vežbe koje radi gotovo svakodnevno, jačaju sve mišiće.

Nije poenta samo u fizičkoj kondiciji koju ovde stičem, treninzi mi umnogome pomažu i psihički – kaže ova majka dvoje dece, dodajući da oseća da se nakon individualnog treninga oslobađa svakodnevnog nagomilanog stresa.

„NIKAD USLOVI NISU BILI IDEALNI“

Sandra Savić je jedna od Jevremovićevih „štićenica“, koja nije ušla u reprezentaciju (mada je Sloba na nju ozbiljno računao) jer je karijeru nastavila u drugim sportovima. Danas živi u Grčkoj u kojoj je u šestoj deceniji života (53) poznata i priznata instruktorka joge.

Kod Slobe sam počela da treniram sa svojih pet godina. On je čovek koji je radio koliko i kako je mogao jer su uslovi za rad bili teški i tada. Koliko je meni poznato nikad se niko nije potrudio više od njega. Budući da potičem iz sportske porodice od malena mi je usađena velika ljubav prema sportu – kaže Sandra Savić, napominjući da trenira svakodnevno i da je to razlog njenog odličnog fizičkog stanja.

Diplomirala je na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje i kaže da će nastaviti da trenira i prenosi svoje znanje i ljubav prema sportu dok joj zdravlje i telo to budu dozvoljavali.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Svetlana Radivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here