SNAŠLE SE! Migrantkinje šiju, heklaju i prave nakit

0
2152

U prihvatnom centru Adaševci već godinu dana postoji krojačka radionica koju organizuje Novosadski humanitarni centar u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije.  Migrantkinje imaju priliku da šiju, heklaju, prave nakit, a ukoliko to ne znaju, svakodnevno je tu i instruktorka koja im pomaže da nauče. Svoje rukotvorine izložile su na Novosadskom proleću.

Prelepo mi je u radionici. Uživam u tome da osmišljavam i pravim nove stvari i stalno se trudim da još nešto naučim“, kaže Milufar Amiri.

Milufar je jedna od 70 žena koje su u okviru krojačke radionice u Prihvatnom centru Adaševci pronašle svoj ženski kutak. U početku šile su posteljinu za migrante, a od leta prave i nakit.

Mira Novaković iz Novosadskog humanitarnog centra kaže: “One ne šiju sve i ne rade sve, ali one smatraju da je to jedino mesto gde one mogu da budu same. To je mesto gde one mogu da skinu maramu, gde one mogu da se nasmeju, da naprave neku žurku za sebe, da popiju kafu ili čaj“.

Za krojačku radionicu zainteresovalo se i 40 muškaraca koji žele da nauče da šiju. Ta radionica nije jedina u okviru Prihvatnog centra Adaševci.

Imamo dva puta nedeljno organizovane časove engleskog jezika, kurs nemačkog jezika, takođe dva puta nedeljno, kurs sportskih aktivnosti, ples, ko je zainteresovan za neke ručne radove, deca su zbrinuta u klubu u SOS-u, imamo jako dobru saradnju sa njima, kao i sa UNHCR-om“, kaže Tatjana Petrović iz Komesarijata za izbeglice i migrante.

Mirjana Milenkovski, iz UNHCR-a ističe: “Ovakve stvari pomažu da se oni socijalizuju, da se opuste, da možda neke traume izbace na kreativan način. Imamo slikarske radionice, ovo je isto divno, ručni rad, mi se svi trudimo, da kažem ovo je jedan međuagencijski napor“.

Milufar Amiri dodaje: “Mnogo sam naučila u radionicama od kako sam došla u Srbiju 2017-te. Naučila sam da šijem na mašini, pravim majce, šešire, garderobu

Materijali koje koriste u radionicama obezbedio je Novosadski humanitarni centar i UNHCR, koji im je doneo i dve šivaće mašine. Od novca koji dobiju prilikom prodaje rukotvorina, one će moći da kupe ono što im je najpotrebnije.

(S. B.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here