Soda bikarbona i sirće – moćna kombinacija koju možete primeniti na razne načine

0
892

Sigurno ste već upoznati sa time koliko je soda bikarbona važan saveznik svakog domaćinstva. Soda bikarbona i sirće su vrlo moćna kombinacija sastojaka koju možete primeniti na različite načine u svom domu, bilo da želite savršeno čist izgled uređaja i osetljivih površina, ili želite da otpušite zapušene cevi.

Za takav učinak ove kombinacije postoji naučno objašnjenje: Soda bikarbona je prirodni dezodorans i fini abraziv, što je odlično za upijanje neprijatnih mirisa i čišćenje. Sa druge strane, alkoholno sirće je sjajno za uklanjanje tvrdokornih mrlja ili nataloženog kamenca. Kada kombinujete sodu bikarbonu i sirće, mešate kiselinu (sirćetnu kiselinu) i bazu (soda bikarbona), što stvara ugljeničnu kiselinu koja se odmah deli na vodu i ugljen dioksid, što stvara mehuriće i hemijsku reakciju prilikom tog procesa idealnu za skidanje nataloženog viška.

Tajna leži u pravilnoj kombinaciji za najbolje rezultate čišćenja različitih predmeta u kući.

Kako zapravo otpušiti ili osvežiti odvode?

Umesto da koristite jake hemikalije koje bi potencijalno mogle da oštete vodovodne cevi, otpušite ili osvežite odvod sipanjem pola šolje sode bikarbone i jedne šolje sirćeta. Važno je da se držite ovog odnosa 1:2. Smeša koju ste napravili će odmah po sipanju alkoholnog sirćeta proizvesti mehuriće. Dovoljno je da ovaj rastvor ostavite nekoliko minuta u odvodu, a zatim isperite vrelom vodom koja će teći pet minuta. Nakon toga pustite nekoliko litara hladne vode.

Ako ne uspete iz prvog pokušaja, ponavljajte proces sve dok voda ne počne da otiče. Iskoristite priliku dok je površina vlažna, te pospite novu turu sode bikarbone u sudoperu/lavabo/kadu i dobro je pročistite četkom za ribanje ili sunđerom za suđe. Blago abrazivne osobine sode bikarbone trebalo bi da pomognu u uklanjanju nakupljenog kamenca ili mrlja.

Očistite mašinu za veš

Sigurno vam se dešavalo da nekada izvadite veš iz mašine, ali da miris veša nije baš onakav kakav ste očekivali da bude. Mašinu za veš koristimo gotovo svakodnevno, ali je manje poznato da je i njoj potrebno čišćenje s vremena na vreme, kako bi radila duže i prala veš efikasnije. Čista mašina je recept za čist i mirišljav veš, a ne skupi omekšivači i parfemi. Pojedine mašine za veš, kao što su Bosch veš mašine, imaju svoje sisteme za čišćenje, ali za generalno održavanje je pametno napraviti kombinaciju sode bikarbone i alkoholnog sirćeta.

Prvi postupak je da izvučete fioku sa pregradama za prašak i omekšivač, jer se tu najviše skupi bakterija, gljivica i buđi. Napravite rastvor od sode bikarbone i sirćeta u dubljoj posudi i potopite deo sa pregradama na nekoliko sati. Nakon potapanja oribajte četkicom kako biste skinuli višak nataloženih deterdženata I praškova. Zatim u fioku sipajte sodu bikarbonu, a u deo za omekšivač sipajte sirće. Malo sode bikarbone i sirćeta sipajte direktno i u bubanj mašine. Upalite na program otkuvavanja (90 ili 95 stepeni) potpuno praznu mašinu i vaš posao je gotov. 

Alkoholno sirće će odraditi sav posao dezinfekcije, jer očisti ne samo bubanj mašine za veš, već prodre i u crevo i odvod odakle će ukloniti nagomilani kamenac.

Operite prozore da konačno zablistaju

Kako bi vaše prozorsko staklo zablistalo u punom sjaju ne morate da koristite skupe deterdžente i magične krpe za koje na reklamama obećavaju čuda. Istina je da deterdženti uglavnom ostavljaju fleke i penu koje morate da ispirate i po nekoliko puta, pa se čišćenje prozora pretvori u celodnevni posao. Zato je nabolje da upotrebite domaće sredstvo za koje vam je potrebna kombinacija sirćeta i vode, a za prljavije prozore i soda bikarbona.

Iskoistite  bočicu sa raspršivačem od prethodnog sredstva za stakla i u nju dodajte četiri decilitra alkoholnog sirćeta, decilitar i po vode, a ukoliko želite mirišljava stakla onda nakapajte i nekoliko kapi eteričnog ulja u mirisu koji volite. Ovakvu mešavinu dobro protresite i njome isprskajte stakla na prozorima. Ostavite da odstoji nekoliko sekundi i onda ih prebrišite papirnim ubrusima ili novinama.

Ako su prozori više zaprljani, što je u većim gradovima češći slučaj zbog zagađenosti, smoga ili golubova, onda će vam biti potrebna i soda bikarbona. U pola litre mlake vode dodajte tri pune kašike sode bikarbone, u ovaj rastvor umočite krpu i blago prebrišite stakla prozora. Soda bikarbona će ukloniti i najtvrdokornije mrlje, a vi ćete imati blistave prozore u samo nekoliko poteza.

Neka fleke na tepihu budu prošlost

Pranje tepiha je nekada dosadna i naporna aktivnost, pa se često odlučujemo za usluge tepih-servisa. Ipak, vrlo često se desi da ga odmah nakon pranja isflekamo, prolijemo sok po njemu ili ostatke hrane, kada je potrebno brzo reagovati kako mrlja ne bi ostala trajno.

Napravite pastu od sode bikarbone i vrlo male količine sirćeta, a zatim je prstima nanesite detaljno na isprljano mesto. Slobodno stavite veću količinu paste kako bi doprla do najdubljih delova tkanine. Ostavite smesu da se osuši preko noći, a sutradan usisajte višak. Ako bude bilo potrebno, isperite mlakom vodom i vaš tepih će ponovo biti savršeno čist.

Pored svih benefita koje čišćenje sodom bikarbonom i sirćetom donosi, najvažniji je onaj da je ovo potpuno ekološki proizvod bez zagađivača, kako vašeg doma, tako i životne sredine. Jeftin je, prirodan, jednostavan za upotrebu, tako da ne postoji niti jedan razlog da ga već danas ne uvrstite u svoju rutinu.

(Srbijanka Stanković)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here