Španija prva uvodi bolovanje zbog bolnih menstruacija

0
616
Španija bi mogla da postane prva zemlja u Evropi koja će zakonom dozvoliti bolovanje ženama koje imaju jake menstrualne bolove.

Izvori u vladajućoj koaliciji Španske socijalističke radničke partije (PSOE) i stranke Ujedinjeni možemo (UP) rekli su da očekuju da zakon bude odobren pošto je dogovor o tome postignut između ministarstva za jednakost, koje je iniciralo reformu, i ministarstva za socijalno osiguranje.

Očekuje se da vlada danas, 17. maja, odobri predlog izmena zakona koji predviđa menstrualno bolovanje od tri do pet dana mesečno.

-Ženama s bolnim menstruacijama zakonom ćemo priznati pravo na posebni privremeni invaliditet koji će od prvog dana plaćati država – napisala je na Tviteru ministarka za jednakost Iren Montero iz UP.

Zakon takođe omogućava abortus u državnom zdravstvenom sistemu i predviđa da devojke od 16 i 17 godina za prekid trudnoće ne moraju da imaju dozvolu roditelja. To će biti prvi zakon koji dozvoljava menstrualno odstustvo u Evropi kada bude usvojen.

U Italiji je sličan predlog podnet 2016., ali nikada nije odobren, dok u Nemačkoj žene mogu da traže bolovanje zbog menstrualnih bolova ali to nije zakonsko pravo.

Izvan Evrope, pravo na menstrualno bolovanje postoji u Japanu od 1947., Južnoj Koreji, Indoneziji i Zambiji.

nsuzivo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here