Prepoznajte simptome i rešite se upale oka na prirodan način

0
2288

Jedna od najčešćih upala koja nam se bar jednom u životu javi jeste infekcija ili upala oka. Infekcija ili upala oka izaziva upaljene oči, crvenilo beonjače oka i sluzne oči. Infekcija može da se javi kod jednog ili na oba oka. U nekim slučajevima se povuče sama, dok ju je ponekad potrebno lečiti.

Najčešći uzroci upale oka su:

  • virusne ili bakterijske infekcije
  • posledica stranog tela u oku
  • alergije

Upala oka kod novorođenčeta i male dece je česta pojava zbog dodirivanja očiju prljavim rukama ili drugim predmetima.

Upala oka se još naziva i konjuktivitis, a postoji nekoliko vrsta ove infekcije:

Vernalni konjuktivitis – upala konjuktive oka. Ovo je česta upala oka koja uglavnom pogađa decu između 5-15 godina.

Virusni konjuktivitis – upala oka koja se javlja na rožnjači i vezivnom tkivu oka. Period inkubacije je nekoliko dana prije nego što se stanje razvije u akutni konjuktivitis. Može da se oseti jača bol u očima i glavi. Obično traje nekoliko dana i prolazi bez lečenja.

Hronični konjuktivitis – Ova upala oka je hronični konjuktivitis koji je posledica alergija i može se javiti bez objašnjenja. Hronična ili alergijska upala oka dolazi i prolazi sama od sebe.

Koji su simptomi upale ili infekcije oka?

Simptomi se mogu razlikovati u zavisnosti od toga šta je uzrokovalo infekciju oka. Najčešći simptomi kod svih vrsta upala oka su:

  • suzne oči
  • zamagljen vid
  • bol u očima i svrab u očima
  • osetljivost na svetlo
  • oticanje i crvenilo u očima
  • osećaj grebanja u očima

Suve oči takođe mogu izazvati upalu koja se manifestuje nadraženim očima i crvenilom beonjače. Osobe koje pate od upale očiju mogu imati i česte glavobolje.

Ukoliko imate infekciju koju uzrokuje virus ili bakterija, oči tada mogu postati crvene, suzne i lepljive – imate osjećaj grebanja dok trepćete. Upala oka ove vrste je često povezana sa prehladom i grloboljom. Trajanje lečenja je obično od 5 do 7 dana, u zavisnosti od saveta doktora.

Kod alergijske upale, oči mogu biti jako crvene, često jako svrbe, a može se pojaviti i otečenost. U ovome slučaju, ako osetite bol u očima, fotofobiju, imate jako krvave oči ili poremećaj vida, to može biti posledica ozbiljnije bolesti oba oka, poput akutnog glaukoma, keratitisa ili iritisa. U tom slučaju odmah potražite medicinsku pomoć.

Upala oka zbog kontaktnih sočiva

Obično upalu oka ne uzrokuju kontaktna sočiva, ali nepropisno postavljena, prljava ili umazana sočiva mogu da izazovu iritaciju ili upalu oka koja se vidno manifestuje jakim crvenilom (tzv. CLARE – contact lens acute red eye). Takođe, pogrešno postavljena sočiva mogu da dovedu do ozbiljnih oštećenja očiju. Ukoliko želite sigurna sočiva preporučujemo da obavite odgovarajući pregled kod svog oftalmologa.

Svakodnevna briga o sočivima je važna u prevenciji česte infekcije oka. Izostankom pranja sočiva na njima mogu da završe razni virusi i bakterije koje mogu da vam stvore ozbiljne komplikacije. Ukoliko imate mesečna sočiva vadite ih svaki dan i čistite, a kod dnevnih sočiva potrebno je i dnevno menjanje. Nikako ne bi trebalo da se spava sa sočivima u očima.

Lečenje upale oka zbog kontaktnih sočiva se obično odvija tako što se prestaje sa nošenjem sočiva određeno vreme i nalaže se upotreba kapi za podmazivanje očiju.

Prevencija infekcije oka

Saveti u smislu održavanja lične higijene, ne deljenja peškira sa drugim osobama, ne dodirivanja očiju prljavim rukama i sl. su važni kako bi se preventivno delovalo na ovo upalu ili infekciju oka.

Budući da znamo da je konjuktivitis zarazno oboljenje, deca ukoliko imaju ovu upalu oka, preporučuje se da ostanu nekoliko dana kod kuće kako bi se sprečilo širenje zaraze na druge. Ukoliko postoji infekcija oka, slučaj je da se kod dece i beba javi i povišena temperatura. Da biste svome djetetu ublažili nelagodu upale, preporučuje se čišćenje oka oblogom mlake vode.

Ako se upala oka pogorša ili ne prolazi, treba da kontaktirate oftalmologa radi pregleda i eventualne adekvatne pomoći u daljem tretmanu lečenja.

Lečenje upale oka kod odraslih i dece

Upala oka koju uzrokuje virus obično se zaleči sama od sebe nakon sedmicu dana. Čak i bakterijska infekcija oka nestane u roku od dve sedmice. Međutim, neke bakterijske infekcije oka bi trebalo da lečimo antibioticima. U periodu kada se leči upala oka važno je misliti i na druge i držati određenu fizičku distancu kako infekcija ne bi prešla na druge osobe.

Ako se vaše dete ne reši upale oka u roku od pet dana ili ako je vrlo ozbiljna, potrebno je kontaktirati lekara. Tretman ispiranja očiju mlakom vodom je takođe učinkovito rešenje kod nekih upala jer ublažava nelagodu.

Jedna od stvari koju biste definitivno trebali da izbegavate kod upale oka jeste nanošenje šminke na lice. Važno je da se vaše oči odmaraju tokom upale oka kako se ona ne bi ponovila. Mast za oči se koristi kod lečenja upale oka, a takođe postoje i kapi za oči bez recepta koje mogu ublažiti upalu očiju te deluju kao masti. Kućni lek za upale oka je pranje mlakom vodom ili fiziološkom otopinom, fiziološku otopinu možete napraviti sami kod kuće. Preporuka je da svakodnevno menjate jastučnice zbog zadržavanja virusa i bakterija na njima.

Lečenje suvog oka

Zbog nedostatka prirodnih suza u oku dolazi do sušenja očiju, odnosno rožnjače oka što onda izaziva jaku iritaciju. Ovaj problem možete da rešite tretmanom ukapanja veštačkih suza u obliku gelova ili kapi koje možete da kupite u svakoj apoteci. Takođe, u prevenciji suvog oka važno je i pravilno nošenje sočiva ukoliko ih imate, naročito ukoliko su u pitanju meka sočiva.

Lečenje upale oka na prirodan način

Kada je reč o prirodnim ili alternativnim lekovima za upalu oka, postoji nekoliko tretmana koje možete da praktikujete. Ovde vam donosim nekoliko saveta kako na prirodan način možete lečiti upalu konjuktive oka.

Tretman vodom

Voda je prirodan, jednostavan i jeftin način na koji se može lečiti upala oka. Hladni oblog na zahvaćenom oku može pomoći pri zaceljivanju i pružiti osjećaj olakšanja. Važno je ne pritiskati oko već da obloga bude blago položena na zahvaćeno oko. Korištenu oblogu ne koristiti u sledećem tretmanu. Tretman hladnim oblogama možete da praktikujete nekoliko puta u toku dana kod lečenja upale oka.

Čaj od crvene ehinacee

Ovaj čaj jedan je od prirodnih sastojaka za jačanje imunološkog sistema koji se bori sa virusima i bakterijama i uz pomoć kojeg se može lečiti upala oka. Čaj ehinacee može da se koristi kao prevencija ili tretman, ali samo na kratak period dok ne osetite poboljšanje. Kod konjuktivitisa, preporuka je da ovaj čaj ispijate pomalo u toku dana.

Obloge od kamilice

Kamilica je delotvorna biljka kojom se leči upala oka jer ima protivupalna i antiseptička svojstva koja ublažavaju simptome upale oka i ubrzavaju oporavak. Pripremite čaj od kamilice i nanosite ga na oči umakanjem peškira u tekućinu. Na taj način čaj deluje na kapke i oči apsorbiraju tekućinu. Koristite oblog 2-3 puta dnevno kada lečite infekciju ili upalu oka.

Održavanje lične higijene

Jedna od najvažnijih stvari kod njege i zdravlja naših očiju jeste održavanje lične higijene. Pravilna higijena je važna za liječenje upale oka, ali takođe i za sprečavanje širenja infekcije.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(dr oftalmologije Bojan Kozomara)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here