SREMAC I AMERIKANKA: Razdvojeni zbog državljanstva

0
2563

Posle sedam godina čekanja Bojana Kanje (33) da supruga Šila Kanja (33) i njenih troje dece iz Amerike dobiju srpsko državljanstvo, i poslednja nada se ugasila kod ovih supružnika.

Amerikanka se sa dvojicom dečaka, Džabari (15) i Kameron (12), i devojčicom Džakaja (16), ipak vratila u svoju rodnu zemlju, SAD, a Bojan je ostao sa zajedničkim sinom Džimijem (6) u sremskom selu Binguli kod Šida.

Tugu i prazninu, već tri nedelje otkako su otišli, porodica Kanja pokušava da zameni razgovorom preko „Skajpa“, ali kako kažu – sve je uzalud.

Ljbav između Sremca Bojana i Šile planula je preko društvene mreže „Fejsbuk“, i posle samo četiri meseca dopisivanja, kada su shvatili da su jedno za drugo, Amerikanku dovela je u Srbiju. Uz svoje kofere koje je spakovala u trenu, povela je i svoje troje dece, koji su se lepo prilagodili u novoj sredini, upisali u školu. Ovaj srećni par dobio je i zajedničko dete Džimija, koji će na jesen u prvi razred. Međutim, od samog početka zajedničkog života problemi su se gomilali, jer Šila nije imala srpsko državljanstvo, kao ni njeno troje dece koji su rođeni u Americi.

Godišnje sam plaćao boravišnu taksu za troje dece 53.000 dinara plus 9.000 dinara za suprugu. Ona nije mogla nigde da se zaposli, ali i deca su imala dosta prepreka, počev od toga jer dečaci nisu mogli da se bave fudbalom, što im je bila želja, izgubili su i mnoge beneficije, jer je uvek predstavljao problem što nemaju naše državljanstvo. Moraš sve da platiš, a ni ja nemam stalan posao, morao sam da se zadužujem – priča potišteno Bojan kojem je uteha sin koji ima srpsko državljanstvo.

Kako nastavlja svoju tužnu priču, bračni par teškom mukom doneo je odluku da se razdvoje, ali se nadaju da će se u najkraće vreme nešto izmeniti.

Svakodnevno se čujemo. U Americi su za sve ove godine koliko je Šila bila ovde, mnoge stvari uznapredovale. Sada pokušava da se uklopi, počev od toga da se preko aplikacije u školi unose ocene, kao i mnogi drugi poslovi. Mada ne verujem i ne očekujem da ćemo se Džimi i ja u skorije vreme pojaviti tamo, ali kako kažu, nada poslednja umire – govori snuždenim tonom Bojan, kojem je jedina želja da mu porodica ponovo bude na okupu.

Poslednji put je o ovom paru pisano u oktobru prošle godine, kada su proslavili šest godina braka. Šila, koja je iz Springfilda, grada u državi Ilinois, pričala je sa oduševljenjem o našoj zemlji.

Ovde je veoma lepo, mir, priroda, zdrava hrana, što je veoma bitno. Istorija je veoma bogata, kako Srbije tako i cele Evrope, što to ranije nisam znala. Volim da izučavam, istražujem, upoznajem se kako sa ljudima, tako i s gradovima – rekla je tada Amerikanka.

Došli su iz zemlje koja nas je bombardovala, zbog ljubavi, u Srbiju. Iako je troje dece rođeno u Americi, kršteni su u našoj pravoslavnoj crkvi. Zavoleli su ovu zemlju, koja je slobodna za kretanje, bezbedna, ali nažalost oni su strani državljani i to je moralo da nas razdvoji – govori Bojan Kanja.

(tekst/foto:Smiljka Kostić/Novosti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here