Sremske opštine plodne njive menjaju za prljavu industriju

0
896

Srem je nekad bio poznat kao poljoprivredno područje koje se, u sve većoj meri, počeo izgrađivati i kao područje prerade hrane. Danas, gotovo sve opštine u njemu, postali su centri prljave industrije. Najdalje je otišla Inđija, nekada opština u kojoj je poljoprivreda pretežna delatnost, koja postaje centar automobilske industrije.

Vlast se hvali ubrzanom industrijalizacijom zemlje, u kojoj izgleda da Sremski region sa svojim plodnim obradivim zemljištem zauzima prvo mesto, naročito po velikim fabrikama zagađivačima.

Nakon što je u martu 2020. godine Komisija za kontrolu državne pomoći dala saglasnost za davanje bez naknade 637.455 m2 zemljišta u Inđiji kompaniji Tojo Tajers za izgradnju fabrike guma, u ovoj sremskoj opštini je novih 800 hektara iz poljoprivrednog  pretvoreno u građevinsko zemljište namenjeno takođe automobilskoj industriji, kao i dodatnih 41 milion evra pomoći za izgradnju i opremanje fabrike. Za odluku se glasalo jednoglasno, a odgovor predstavnika naroda u lokalnom parlamentu glasi: „Imaćemo više ekonomske koristi“.

Sremski region izgleda postaje epicentar za najprljavije tehnologije, jer gumarska industrija to svakako jeste, ima najplodnije i najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji. Cena ovog zemljišta je danas veoma visoka i kreće se od 50 do 120 hiljada evra po hektaru.

Umesto da se poljoprivredno zemljište u vlasništvu države daje u zakup malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima kako bi se povećala njihova ekonomska moć i kako bi nastavili da se i dalje da se bave poljoprivredom, kako se to inače u Evropi radi, Srbija to zemljište besplatno daje strancima i to za fabričke pogone. Obradivog i plodnog poljoprivrednog zemljišta u svetu je sve manje upravo zbog izgradnje infrastrukturnih objekata i raznih zagađivača, a potreba za hranom je sve veća i ona će biti sve traženija. Zdrava hrane će, kao i voda, biti najvažniji resurs za opstanak čovečanstva.

Da je lokalna vlasti u priči o investicijama ponašaju kao lojalni činovnici potvrđuju i reči predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka koji je medijima rekao da je, radi izmene Prostornog plana, u svakodnevnom kontaktu sa Vladom Srbije i da sprovodi samo ono šta mu se iz Vlade kaže.

Iako je logično pozdraviti otvaranje novih radnih mesta, ipak se moramo zapitati kakva će i kolika biti krajnja cena ovakvog ulaganja države u strance, kada im oročeni ugovori isteknu?

Region Srema, kao uostalim i cela AP Vojvodina, nema rešene osnovne ekološke uslove za normalan život građana, kao što je pijaća voda, a ovakvom industrijskom politikom Vlade Srbije ubrzo će ostati i bez dobrog dela svog plodnog zemljišta.

Nakon svega, hoćemo li, umesto da budemo najveći izvoznici zdrave hrane, uvoziti jeftinu inostranu hranu sumnjivog porekla i lečiti veliki broj građana od raznih oboljenja prouzrokovanih zagađenjem?

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here