Sremski dragulj FRUŠKA GORA među najlepšim izletištima u Srbiji

0
1719

Srbija važi za zemlju neverovatnih prirodnih lepota i kulturnih znamenitosti. Međutim, čini se da se naši stanovnici prilikom odabira svojih destinacija za odmor, češće opredeljuju za one u inostranstvu.

Za vas smo pripremili kratak vodič kroz neke od destinacija u Srbiji koji se po svojoj lepoti naročito izdvajaju i koje bi mogle da budu idealna opcija za vaše naredno vikend putovanje ili izlet sa prijateljima.

Avala – odmor nadomak glavnog grada

Planina Avala se nalazi na svega 16 kilometara jugoistočno od Beograda i jedna je od njegovih najlepših atrakcija. Brojni beogradski klubovi su doprineli tome da glavni grad stekne reputaciju centra zabave i noćnog života, pa su njegove prirodne lepote pomalo nepravedno stavljene u drugi plan.

Samo ime Avala je orijentalnog porekla i potiče od arapske reči „havala“ što znači „vidikovac“. Poreklo imena ne čudi, s obzirom da se na Avali nekada nalazilo rimsko utvrđenje sa kojeg je bio vidljiv Beograd i najvažniji rečni i transportni putevi. Danas je Avala poznato izletište koje svojim posetiocima nudi čitav niz rekreativnih i kulturnih aktivnosti.

Avala je danas vrsni primer biodiverziteta vrsta i ekosistema sa više od 600 vrsta biljaka, a mnoge od njih imaju i lekovita svojstva. Posetioci ove planine mogu uživati u prelepim i mnobrojnim stazama za šetnju i vodi sa nekog od čak osam planinskih izvora koliko ih ovde ima, a ne biste smeli da propustite ni posetu čuvenom Spomeniku Neznanom junaku.

Fruška Gora – čudesni dragulj Srema

Fruška Gora je jedan od pet nacionalnih parkova u Srbiji i jedna od naših najlepših planina. Nalazi se sa na oko 30 kilometara od Novog Sada i raspolaže bogatom turističkom ponudom, tako da je izvesno da će posetioci svih uzrasta i interesovanja ovde mogu provesti zdrav i aktivan odmor.

Ukoliko želite da u potpunosti istražite ovu neverovatnu planinu, imajte na umu da će vam za otkrivanje svih njenih atrakcija biti potrebno i do par dana – ovde se nalazi čak 16 manastrira, nekoliko vrhova koji pružaju fenomenalne poglede, a u blizini su locirana i dva značajna arheološka nalazišta – Gomolava i Carsku palata.

Naravno, ukoliko ste ljubitelji kraćih putovanja, ili ste jednostavno poželeli miran vikend van gradske vreve – posetite jedno od mnogobrojnih izletišta koja se nalaze na Fruškoj Gori. Najpoznatija su Stražilovo, Iriški venac, Letenka, Brankovac i drugi.

Palićko jezero – raj za aktivan odmor

Jedno od najlepših jezera u Srbiji nalazi se na samom severu naše zemlje, na 8 kilometara od grada Subotice. Palićko jezero predstavlja pravi biser ovog kraja, a zanimljivo je pomenuti i da se za njegov nastanak vezuju brojne legende. Palićko jezero je danas poznata turistička destinacija koja pored posete jezeru pruža još mnoge sadržaje za odmor i rekreaciju.

Što se tiče objekata za sport i rekreaciju, mogućnosti su mnogobrojne. U okruženju jezera se nalazi nekoliko terena za sportove sa loptom, kao i otvoreni i zatvoreni bazen. Na samom jezeru se može uživati  u plivanju, jedriličarstvu, ribolovu i veslanju, a u neposrednoj blizini se nalazi i nekoliko uređenih lovišta.

Palić se izdvaja upravo po tome što nudi krajnje raznovrsnu turističku ponudu – Palićko jezero je istovremeno i banja, jezero i park prirode. Bogatu ponudu upotpunjuje i veliki zoološki vrt koja je naročito interesantan najmlađim posetiocima Palićkog jezera. Ukoliko želite da na Paliću provedete par dana, ponuda smeštajnih objekata je takođe široka.

Meandri Uvca – prirodni fenomen sa razglednice

Meandri Uvca su čest motiv koji se nalazi na razglednicama iz naše zemlje. To nije nimalo iznenađujuće jer je reč atrakciji neverovatnih prirodnih lepota od kojih zastaje dah. Specijalni rezervat Uvac nalazi se na teritorijama opština Sjenica i Nova Varoš na samom zapadu Srbije i obuhvata reku Uvac – glavnu pritoku Lima, kao i tri veštačka akumulaciona jezera.

Zaštitni znak ovog kraja jeste i čuveni beloglavi sup – zaštićena vrsta orla i naša najveća ptica. Ako ste u poseti Uvcu, svakako ne biste smeli da propustite ni krstarenje meandrima ove reke – jedno potpuno neverovatno i uzbudljivo iskustvo. Rezervat krasi i nekoliko pećina od kojih su najpoznatije Ušačka, Tubića pećina i Ledena pećina.

Idealno vreme za posetu jesu topli letnji meseci kada je ceo rezervat naročito živ i posećen. Na raspolaganju je veliki broj ugostiteljskih objekata za posetioce, kao i nekoliko sportskih terena za rekreaciju.

Ovo su neka od najlepših izletišta kod nas koja svakako zaslužuju veći broj posetilaca. Možete ih posetiti u društvu vaše porodice ili prijatelja i uživati u neverovatnim prirodnim lepotama koje nude i vratiti sa se mnoštvom prelepih utisaka i fotografija.

(Avokado)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here