Sremsko vojvodstvo Radoslava Čelnika ZABORAVLJENO U PROŠLOSTI!

0
3037

Mnogi Sremci, pa i od onih koji se diče kako su njihovi preci došli u neznanim vremenskim davninama na ove prostore, nisu čuli za Radoslava Čelnika koji se, nakon Kosovke bitke i raspada Srpskog carstva, proglasio za vojvodu sremskog.

Sremsko vojvodstvo Radoslava Čelnika je naziv za kratkotrajno srpsko vojvodstvo, na čelu sa sremskim vojvodom Radoslavom Čelnikom, srpskim velikašem koji je u razdoblju od 1527. do 1530. godine držao znatne delove Srema, nastojeći da se održi između Kraljevine Ugarske i Osmanskog carstva. Okosnicu ovog vojvodstva činila je srpska narodna vojska u Sremu, koja je u to vreme bila značajan vojni činilac u pograničnim oblastima. Pošto je Radoslav Čelnik kao sremski vojvoda uživao veliki ugled u narodu, obe zaraćene strane su pokušavale da ga pridobiju za saradnju.

Turska strana je bila spremna da prizna njegovu oblasnu upravu u Sremu, dok je ugarska, odnosno habzburška strana nastojala da ga pridobije davanjem raznih počasti i poseda. Pošto je vojvoda Radoslav pristao uz ugarskog kralja Ferdinanda I Habzburškog, njegova oblast u Sremu se našla na udaru Turaka, koji su to područje osvojili i priključili novoustanovljenom Sremskom sandžaku.

Radoslav Čelnik, pre osnivanja Sremskog vojvodstva službovao je kao vrhovni komandant vojske Carstva Jovana Nenada. Posle pada Nenadove države, Čelnik je prišao Turcima i osnovao Sremsko vojvodstvo, vazalnu državu Osmanskog carstva. Prva prestonica Srema je bio grad Slankamen, gde se i danas nalaze ostaci srednjovekovne tvrđave.

Vojvoda Čelnik je tajno pregovarao sa Habzburzima. Prilikom jednog turskog pohoda, vojvoda je otišao u egzil. Kada se vratio u Srem, njegovo vojvodstvo je bilo u znatno manjim granicama, a nova prestonica vojvodstva je postao grad Nebojc, u blizini Vukovara.

Vojvodstvo je postojalo do 1530. godine, kada je vojvoda Čelnik sklopio sporazum sa Habzburzima i povukao se na habzburšku teritoriju, odričući se Sremskog vojvodstva.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here