Sretenjska akademija Organizacije rezervnih vojnih starešina

0
540

Na inicijativu mesnog odbora Organizacije rezervnih vojnih starešina Nove Pazove, a u organizaciji opštinskog odbora ORVS Stare Pazove, održana je važna svetkovina srpskog naroda, u prostorijama kulturnog centra Nove Pazove gde su članovi KUD „Mladost“ i učenici OŠ „SVETI SAVA“ izveli prigodan kulturno – umetnički program za Sretenjsku akademiju, pred brojnim prisutnim gostima.

Svetkovinu su uveličali svojim prisustvom predsednik pokrajinskog odbora RVS pukovnik Željko Obradović, sekretar republičkog odbora RVS Dragan Ćirković, počasni gosti pukovnici Miroslav Španović i Veselin Šljivančanin i general Milorad Stupar, predstavnici aerodroma u Batajnici, predsednici opštinskih i gradskih odbora Srema, brojni privrednici Nove i Stare Pazove i najdraži gosti bratimljene organizacije iz Milića Republika Srpska i članovi ORVS iz Apatina i iako poslednji, ali ne manje važni predstavnici SPC protojerej stavrofor Zoran Jović.

Uvodnu reč je imao predsednik opštinskog odbora RS Stara Pazova Zdenko Gašić koji je najpre pozdravio prisutne učesnike ove važne svetkovine i upoznao prisutne sa istorijatom. Organizacija u Novoj Pazovi postoji već 76. godina (oko 100 aktivnih članova) i pažljivo čuva uspomenu na svoje osnivače i hrabre prethodnike. Posebno je istakao mesto, ulogu i zadatke ove opštinske organizacije RS u sustemu odbrane Republike Srbije kako u miru tako i u ratu (sa nadom da svoju vojno – stručnu osposobljenost nećemo imati prilike da primenimo).

O važnosti svetkovine, Sretenjske akademije, je besedio predsednik PO ORVS pukovnik Željko Obradović, koji je istakao da je Sretenje najbitniji datum u novijoj Srpskoj istoriji kako u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije, koji istovremeno praznuje i Srpska pravoslavna crkva (praznik Sretenje gospodnje). Praznovanje je počelo od 2002. godine i praznuje se dva neradna dana.

Istorijska veza je podizanje prvog Srpskog ustanka 15. februara 1804. godine u Orašcu, politička dimenzija je proglašenje Sretenjskog ustava 1835. godine u Kragujevcu, a kulturna dimenzija je dvojaka – proslavlja se crkveni praznik Sretenje gospodnje i narodni praznik kada se susreću zima i leto (postavlja se pitanje da li će mečka izaći ili ne iz zimskog skrovišta – pećine) i kada počinju poljoprivredne aktivnosti.

Na kraju akademije, dodeljena su brojna priznanja zaslužnim članovima i gostima.

(Radoslav Nešić/ foto: Sava Grujičić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here