Šta čini smisao i svrhu života?!

0
4172

Šta čini smisao u nečijem životu? Gde je ta važna nit koje se pojedinci drže odolevajući svim neplaniranim i možda ne baš uvek povoljnim okolnostima? Neki bi rekli da onda kada postoji cilj posledično postoji i smisao u nečijem životu jer upravo su ciljevi ono što život čini ispunjenim, organizovanim i strukturiranim. Struktura koju život dobija onda kada čovek istrajno i predano teži ka nečemu pomaže mu u izbegavanju osećaja apatije, besmisla i zabrinutosti.

Potreba za smislom je potreba koju imaju svi ljudi.

Medjutim, i pored toga što je najvažnija, ona nije samo pod uticajem volje i moći pojedinca. Mnogi faktori utiču na smisao u nečijem životu. Društvene okolnosti u kojima živimo predstavljaju značajan faktor u određivanju svrhe i smisla života. Ukoliko su one povoljne, osoba lakše pronalazi način za ispunjenje postavljenih ciljeva, a samim tim postaje zadovoljnija i srećnija sa verom u sebe i svoje lične sposobnosti.

U slučaju nepovoljnih životnih okolnosti, fleksibilnost pojedinca i njegova sposobnost prilagodjavanja je ključna veština koja će pojedincu pomoći da istraje. Što je  sposobnost adaptacije veća, osoba će se češće osećati zadovoljno i ispunjeno jer će i njeni ciljevi lakše ostvarivati.

Pored društvenih okolnosti u određivanju smisla života veliku ulogu imaju  individualne sklonosti i preferencije. Život svakog pojedinca se odvija kroz različite svere (porodičnu, poslovnu, prijateljsku…), te tako u svakoj od njih osoba može pronaći zaseban smisao. Postojanje različitih oblasti od kojih svaka može imati svoj smisao ostavlja širinu koja osobi može omogućiti da trenutni nedostatak svrhe u jednom aspektu svog života donekle kompenzuje i uspešno nadoknadi ostvarivanjem ciljeva u nekoj drugoj.

Zadovoljstvo koje se postiže kroz više životnih oblasti pojedincu znači jer kada su ciljevi bar i donekle ostvareni u različitim oblastima, pojedinac je svestan svoje moć i mogućnosti uticaja na vlastiti život. Smisao koji osoba daje vlastitom životu dobija na snazi čak i kada je osoba svesna da je put ka cilju ostvariv i kada na tom putu postiže i one uspehe koji zbirno donose ispunjenje smisla i svrhe u životu. Svest o tome da je na dobrom putu koji je vodi ka uspehu osobi pomaže da istraje, veruje u sebe i bude strpljiva.

Vera u sebe i vlastite sposobnosti nadalje može biti motivator za preduzimanje još više aktivnosti u svrhu ostvarivanja postavljenih ciljeva jer kada osoba preduzme određene napore i zauzme aktivan pristup u životu, ona ima osećaj kontrole nad vlastitim životom. Tako ona izbegava situaciju da od drugih očekuje da osmisle njen život i tako mu dodele svrhu.

Posledično izbegavajući pasivnu poziciju istovremeno izbegava i osećaj bespomoćnosti i besmisla jer ni jedan život nije unapred osmišljena datost u kojoj glavni akter ima mogućnost samo prihvatanja onoga što mu je određeno. Izvesne korekcije i dopune moguće su uvek jer svaki pojedinac ima slobodu da svoj život uredi spram sebe i onoga što bi bilo po njegovoj meri.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Jelena Dragičević Berat,
TA psihoterapeut
Kontakt: savetpsihologa@gmail.com
kontakt telefon: 065 3030120

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here