Šta je SREĆA? Kako je OSTVARITI?

0
2000

Šta je za vas sreća? Kada ljudima postavimo ovo pitanje neki  će nju opisivati kao zadovoljstvo, ispunjenost, ostvarenost… Za neke ona predstavlja odsustvo nesreće, dok ima i onih koji su skloni tome da sreću vide kroz novac, društveni  status…

Pogledi na sreću su različiti i zavise pre svega od toga koje ciljeve je osoba sebi postavila i koliko su oni u skladu sa njenim autentičnim potrebama.

Ukoliko ste sreću definisali prisustvom određenih materijalnih stvari do kojih se teško dolazi, postoji opasnost da ćete trčeći za onim što mislite da je sreća udaljiti se od njene prave prirode i zapravo postati nesrećni.

Sreća se ne može  materijalizovati,  ona je zdrava pozitivna emocija, nije odsustvo nesreće i predstavlja stanje duha, unutrašnji osećaj zadovolljstva.

Ljudi veoma često sebi postavljaju visoke ciljeve jer na taj način pokušavaju da sebi dokažu vlastitu moć i vrednost. Ovakva postavka stvari nije loša jer ukoliko ne bismo nečemu težili ne bismo preuzimali inicijativu za lični razvoj i napredak. Za ovakav odnos prema realnosti, potrebna je izvesna hrabrost i preuzimanje rizika, kao i odgovornosti da možda nećemo ostvariti postavljene ciljeve.

Najvažnije je to da čak iako se stvari ne budu odvijale po predvidjenom planu, osoba se ne demotiviše i izgubi volju za ostvarenje ciljeva jer veoma je važno ono u šta verujemo i kako se prema tome odnosimo.

Ono u šta verujemo, najčešće je i ono što nam se dešava. Naš unutrašnji doživljaj o tome koliko smo srećni najčešće nema mnogo veze sa objektivnim okolnostima. Ukoliko ste skloni da na život gledate kao na nešto teško i strašno, vaša percepcija realnosti će i biti usmerena na takve aspekte u životu.

Međutim, ukoliko promenite fokus i počnete da opažate život kao šansu i priliku za vlastito ostvarenje u sebi i svojim sposobnostima pronaćićete potencijal za ostvarivanje ciljeva i šansu za lični rast i razvoj. Važno je znati da, o bilo čemu da se radi, uvek postoji rizik koji, ukoliko se osmelite da preuzmete, možete postići ostvarenje svojih želja i na taj način sebe učiniti zaista srećnim.

OVDE MOŽETE DA SLUŠATE SMART RADIO

Jelena Dragičević Berat,
TA psihoterapeut
Kontakt: savetpsihologa@gmail.com
kontakt telefon: 065 3030120

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here