Šta jesti kad osetite pad energije?

0
2130

U toku ovih vrelih dana česta pojava je pad energije. Šta trebate jesti kako biste povratili energiju, a šta trebate da izbegavate?

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Svi mi se ponekad osećamo umorno usled brzog načina života, stresa, loših navika u ishrani i manjka fizičke aktivnosti, a pogotovo kada dođe vreme visokih temperatura.  Jedan od načina da povratite energiju je da krenete da se hranite bolje.

Jedite više hrane koja je bogata gvožđem. Deficit gvožđa utiče i na to da se osećamo umorno, što je i logično jer gvožđe u organizmu služi kako bi se kiseonik dopremio do svih ćelija. Dobri izvori gvožđa su crveno meso, džigerica, mahunarke, sočivo, spanać, susam. Namirnice koje su izvor gvožđa jedite sa hranom koja sadrži vitamin C, ovo će poboljšati njegovo iskorišćavanje u organizmu.

Nemojte preskakati doručak. Doručak je veoma bitan obrok, kako biste se osećali bolje i imali više energije. Preporučuje se kombinacija integralnih žitarica i proteina.

Jedite više „pravu“ hranu. Što je hrana prirodnija, to je bolja za naše telo. Izbegavajte industrijsku hranu, kao što su čokolade, čipsevi i keksići. Iako na početku, kad ih pojedete brzo dobijete energiju, isto tako brzo će doći i do pada energije. Ovo isto važi za kafu, energertska pića i gazirane sokove. Umesto toga možete pojesti sveže voće ili povrće koje je puno vitamina, minerala i antioksidanata.

Ubacite u svoj jelovnik orašaste plodove, koje sadrži vitamine B i E, proteine ali i omega 3 masne kiseline. Takođe za podizanje energije su korisne namirnice koje su bogate proteinima.

Izbegavajte tešku i masnu hranu. Ograničite svoje porcije kako ne bi došlo do prejedanja što bi vam još više smanjilo energiju.

Pijte dovoljno tečnosti. Leti se više znojimo i česta je pojava dehidratacije organizma, što znači da trebamo da unosimo više tečnosti nego inače.

 

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here