STARA BINGULA: Selo ušuškano na padinama Fruške gore

0
6948

Deagrarizacija, kao nužan pratilac urbanizacije, karakteristika je savremenih društava. Pretežan trend da mladi najčešće napuštaju selo i poljoprivredu kao izvor prihoda, a da u njima ostaje uglavnom starija populacija, odlika je najvećeg broja sela u Srbiji. Ovaj trend nije zaobišao ni fruškogorska sela, a jedan od primera je i Stara Bingula.

Negativan prirodni priraštaj i odlazak mladih sa sela demografska su odlika Srbije, a ovaj trend vidljiv je i u fruškogorskim selima. Stara Bingula, fruškogorsko je selo u koje rode retko sleću, a na ulici od retkih prolaznika možete sresti samo vremešne meštane, koji se još uvek bave poljoprivredom.

Sve je manje naroda, dece, momci se slabo žene. Težak je život na selu“ navodi Željko Čarnić, meštanin Stare Bingule.

Radno sposobno stanovništvo uglavnom se bavi voćarstvom, a neki od njih su nakon života u gradu ipak odlučili da se u selo vrate.

Mnogi beže od zemlje, misle da je lakše u gradu raditi. Ja sam isto pokušao, radio u tri smene, šefovi nad glavom, mala plata, video sam da i nije tako lak život u gradu pa sam ipak odlučio da se vratim ovde„, istakao je Željko objašnjavajući da voli selo zbog netaknute prirode, a da su je mir koji pruža i ljubav zadržali u rodnom mestu.

Stara Bingula ima ukupno oko 150 stanovnika u 50 domaćinstava, od kojih je 20 staračkih, samačkih domaćinstava. Po jedno dete rodi se svake godine, a četvororazrednu osnovnu školu pohađa svega nekoliko đaka, kod kojih su roditelji razvili ljubav prema selu.

Kao i ostala fruškogorska sela i Stara Bingula beleži negativan prirodni priraštaj.

Za razliku od drugih sela, bližih gradu, iz kojih deca odu na studije i ne vrate se, ovde deca uglavnom oostanu na imanju roditelja, međutim broj stanovnika se ipak smanjuje„, izjavio je Željko Čarnić. 

Za meštane koji su ostali prepreku ne predstavalja ni nedostatak vodovodne mreže, ambulante, ali često i telefonskog signala, dok autobus u vreme raspusta saobraća dva puta nedeljno. Ipak, dobili su priključke na gasnu mrežu, a uskoro, sudeći po rečima nadležnih iz mitrovačke lokalne samouprave, mogu da očekuju i ostalo.

Kako tvrde sagovornici – ušuškanost i mir Stare Bingule na padinama Fruške Gore ništa ne može zameniti.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here