Strah od anestezije: „Da li ću se probuditi?“          

0
831

Razvoj moderne hirurgije bi bio nemoguć bez razvoja anesteziologije, najmlađe grane medicine. Anesteziologija je oblast o kojoj se malo zna, a najviše je se plašimo.

Anestezija je stanje kontrolisanog gubitka svesnosti i/ili senzacije koja se koristi u cilju određenih medicinskih procedura, najčešće hirurških. Ona ima zadatak da omogući bezbolnost kod pacijenta, ali i bezbednost tokom hirurškog procesa lečenja.

Anestezija, pored odsustva svesti i senzacije, takođe uključuje i odsustvo ili umanjenje bola, paralizu (relaksaciju mišića) i amneziju (gubitak sećanja) koja je kratkotrajna i ne ostavlja posledice.

Svaki segment je važan, tako da ne postoji najvažniji, jer je u anesteziji naprosto sve važno”, poručuje dr Aneta Surtov, specijalista anesteziologije i psihoteraput i dodaje “Normalno je da se plašite nečega što ne poznajete ili ste možda imali loše iskustvo”.

“Koliko ću spavati?”, “Da li ću se možda probuditi tokom operacije?”, “ Da li ću se uopšte probuditi?” samo su neka od pitanja koja brinu pacijente.

Sa ciljem da korisnici bolje upoznaju ovu granu medicine ali i dobiju mogućnost da postave pitanja ukoliko imaju strah ili neke nedoumice oko anestezije, DokTok platforma organizuje još jedan live događaj. Događaj će biti održan na Instagram profilu platforme DokTok u sredu 29.06. u 18h tokom kojeg će na pitanja korisnika odgovarati dr Aneta Surtov, specijalista anesteziologije i psihoterapeut. Na događaju će korisnici imati priliku da postave pitanja i dobiju odgovore na njih, kako iz ugla anesteziologa sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa pacijentima, tako i iz ugla psihoterapeuta.

Za više informacija o ovoj i drugim temama vezanim za vaše zdravlje konsultujete stručnjake različitih specijalnosti koji vas čekaju na Doktok platformi. Posetite www.doktok.rs i zakažite svoj termin kod željenog lekara ili psihologa/ psihoterapeuta.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Olivera Živanović)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here