Stvari koje su deca 80-ih radila, a sada je to nezamislivo

0
853

Evo 8 stvari koje su roditelji dopuštali deci 1980. godine:

1. Deca su sama ostajala kod kuće i po nekoliko sati dok su roditelji na poslu ili kod prijatelja. Deca su često sama pravila ručak ili obavljala osnovne kućne poslove, pa su tek onda išla u školu, dok su roditelji bili na poslu.

2. Kacige za bicikl? Šta je to? Deca su slobodno vozila bicikl i niko nije nosio nikakvu zaštitu: ni na kolenima, ni na glavi.

3. Deca su se vozila u automobilima, a auto sedišta specijalno za njih nisu ni postojala. Deca često nisu bila ni vezana na zadnjem sedištu, a neke su roditelji držali u krilu dok su vozili.

4. Deci je bilo dopušteno da se igraju – bilo gde i s kim god žele! Sećate li se onog momenta kada nakon buđenja izađete iz kuće, igra vas ponese pa se kući vratite tek na večeru, jer znate – ako se vratite na ručak, roditelji će vas pitati gde ste bili. Ovako ste imali svu slobodu da idete gde želite i da se igrate s čim i s kim god želite.

5. Roditelji nisu obraćali veliku pažnju na to šta deca jedu i koliko jedu. Danas majke imaju opsesiju da deci spreme zdravu hranu, te da deca ne preteraju sa nezdravom hranom. Pre toga nije bilo.

6. Deca su mogla da piju vodu direktno sa česme i iz baštanskog creva. Danas roditelje plaši činjenica da voda sa česme nije dovoljno zdrava, pa deci daju filtriranu vodu ili flaširanu. Deca po parkovima nose flašice sa vodom, a voda sa baštanskog creva ne dolazi u obzir. Nismo sigurni da deca danas znaju i da piju vodu sa creva?!

7. Starija deca su čuvala mlađu decu. Recimo, šestogodišnje dete je čuvalo mlađeg brata ili sestru. Danas to ne dolazi u obzir. Samo odrasle i odgovorne osobe mogu da čuvaju decu.

8. Deca su na televiziji mogla da gledaju šta su htela. Često su se porodično gledali nasilni filmovi, horor i romantični filmovi. Tako da za decu nije bilo limita po tom pitanju.

9. Neke od najlepših uspomena iz detinjstva su sigurno one koje su vezane za igru sa psima napolju. Nažalost, danas mnogi roditelji sprečavaju decu da se igraju sa psima zbog straha od ujeda ili alergija.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here