Tajanstveno mesto na Fruškoj Gori: MISTIČNA ISPOSNICA kod MANASTIRA RAKOVAC

0
4967

Na Fruškoj gori nadomak manastira Rakovac, na oko 40 minuta hoda od Belog Majdana, duboko u gustoj šumi mistično je uklesana jedina Isposnica Isaije Parivodskog na celoj teritoriji Vojvodine. Dovoljno je da nakon dolaska u Rakovac produžite oko 3 kilometra do Starog Rakovca, gde ćete naići na manastir odakle ćete pratiti putokaze. Da biste stigli do ovog ušuškanog fruškogorskog blaga potrebno vam je pet do deset minuta pešačenja.

U Starom Rakovcu se nalazi kamenolom Beli Majdan koji je poznatiji pod nazivom Rakovačka pećina. Na osnovu izgrađene kapele u Starom Rakovcu, koja datira iz 1751. godine, možemo uvideti da je izrađena od klesanog kamena baš iz ovog kamenoloma. Možemo da pretpostavimo da je Beli Majdan bio aktivan i u XII veku, jer su na obližnjem lokalitetu Gradina pronađeni klesani blokovi za koje se pretpostavlja da su potekli bas odavde. Tačnog podatka o početku i razlozima vađenja ovog kamena iz  kopa nema, ali tridesetih godina 20. veka rudnik je zatvoren. Brda iznad Starog Rakovca grade krečnjaci, peskoviti krečnjaci, tufiti i tufovi koji su pre 15 miliona godina taložena u Panonskom moru. Na samu snažnu vulkansku aktivnost nam pokazuje i  pojava tufova (vrsta vulkanoklastičnih stena).

Kada dođete do pećine, staza će vas vodi dalje u šumu. Put je strm i neophodna je odgovarajuća obuća kao i odeća zbog komaraca, ali i pčela. Treba vam oko 40 minuta pešačenja, do Isposnice. Pored same staze ima znakova na drvećima kuda bi trebalo da idete da stignete na odredište. Nemojte da se iznenadite ako usput naiđete na lane ili na neke od 220 vrsta ptica kao što je orao krstaš ili ptice selice.

Spekuliše se da je Isposnica uklesana u meku krečnjačku stenu u 18. veku, a napravili su je rakovački monasi. Kada dođete do isposnice možemo uvideti mnoge pisane zapise uklesane u stenu iz različitih vekova. Sam nepristupačan teren omogućio je da se ovo mesto ostane skoro kao u izvornom stanju, odnosno kada je napravljeno.

Isposnice su pravljene kako bi monahu omogućio aksetizam, odricanje od telesnih prohteva i strasti, i sticanje duhovnog pročištenja.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Milica Lukić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here