Šumski velnes u Obedskoj bari: TERAPIJA CVRKUTOM PTICA I ŠUŠTANJEM LIŠĆA!

0
783

Šumski velnes „shinrin-yoku”, u prevodu kupanje u šumskom vazduhu, od skora se realizuje i u Specijalnom rezervatu prirode „Obedska bara”.

Područje predstavlja prirodno, dobro očuvano stanište šuma, bara, močvara i vlažnih livada, formirajući bogat biodiverzitet, što je uslov za sprovođenje takvog inovativnog programa. Prema rečima samostalne referentkinje za zaštićena područja i životne sredine u JP „Vojvodinašume”, iz šumskog gazdinstva „Sremska Mitrovica” Ivane Lozjanin, šumska medicina se bavi istraživanjem uticaja boravka u takvoj sastojini na ljudsko zdravlje, obuhvatajući elemente alternativne medicine, medicine zasnovane na efektima životne sredine i preventivne medicine.

Sve je više istraživanja  koja potvrđuju pozitivne efekte drveća i šuma na zdravlje i blagostanje, jer one deluju antidepresivno, a njeni zvuci umirujuće i harmonično.

U šumi se susrećemo sa zvucima koji mogu imati terapeutski efekat poput cvrkuta ptica i šuštanja lišća, oni na čoveka deluju umirujuće, što je posebno važno za osobe sa oštećenim čulom vida kojima su druga čula razvijenija – objašnjava Lozjanin. – Kroz šumski velnes turizam se teži ka preventivnom očuvanju zdravlja ljudi, posebno na kontrolu i smanjenje stresa. Među najstarijim šumama Evrope, Debela gora je bila odabrana za mesto prvog treninga za vodiče šumske terapije u Evropi, a Amos Kliford iz Santa Rose u Kaliforniji je vodeći svetski stručnjak iz ove oblasti, koji je održao obuke za vodiče šumskom terapijom. Danas Obedska bara ima dva sertifikovana vodiča, staze prilagođene programu, kompleks tradicionalnih objekata u šumi u kojima se izvodi završna ceremonija šumske terapije. Hrana iz prirode, voda i sunce, osećaj relaksiranosti, isceljujući su elementi u životu savremenog društva.

Kako kaže, Amos Kliford je na obuci rekao da „tokom kontakta čoveka sa drvetom, njegova energija kod čoveka izaziva reakciju u vidu rezonance i polja svesti”, ali treba napomenuti da osim drveća, isceliteljsku moć daje kompletan biljni svet, koji živi u zajedništvu.

Obedska bara jedno je od najstarijih zaštićenih područja u svetu još od 1874. godine. Nekada je bila čuveni ornitološki rezervat, a danas sa ponosom nosi titulu Specijalnog rezervata prirode. Poznata je širom Evrope još od sredine 19. veka, kao prostor u kom gazduje carstvo ptica.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(I. B.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here