Sve više mladih parova odlazi iz grada u selo: I NIKO SE NE KAJE!

0
5028

Srbija je postala zemlja praznih kuća u ruralnim sredinama, neverovatnih 200.000 domova na selu je prazno, a nove komšije ne mogu da se načude ako se slučajno neki mladi bračni par preseli iz grada u selo.

Ipak, ima i pozitivnih primera, a svake godine takvih je sve više. Dragan i Jelena Stanivuk, supružnici i kolege sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, otišli su pre sedam godina da žive u Čerević. Kuću su dobili u projektu Vlade Vojvodine koja nudi bespovratne pare za domove mladih parova koji žele da žive na selu.

Tu blagodat života na širokom prostoru, a ne u jednoj sobi, u stanu, odmah sam primetila kod svoje dvoje male dece. Ovde je svaki tren ugodniji, imamo svoju organsku bašticu, ne mislimo o gužvi u vrtiću, a doktora već lično poznajemo. Iako smo još vezani za grad zbog posla, napravili smo u Čereviću voćnjak i pčelinjak kako bismo pokušali sa nekim biznisom. Jedino sada ne možemo tek tako otići u bioskop ili na kafu sa drugarima – kaže Jelena Stanivuk.

Kako dodaje, kada su se doselili, komšije su bile iznenađene, gledale su ih u čudu, ali su se za tri dana navikle na činjenicu da je neko iz grada došao da živi kod njih. Odlazak na selo i zarada od poljoprivrede postaju primamljivi mladim ljudima, ali oni u startu obično nemaju dovoljno zemlje.

Branislav Gulan, član Akademskog odbora za selo i član Naučnog društva ekonomista Srbije, kaže da je, od 4.709 sela, čak 1.200 u fazi nestajanja. U 86 odsto sela opada broj stanovnika, dok 1.034 sela imaju manje od po 100 žitelja. Čak u 73 odsto sela ne postoji dom kulture niti biblioteka, a u 230 nema čak ni osnovne škole.

U 550 sela ima manje od po 50 stanovnika, dok je 50 naselja prazno. U selima imamo 50.000 praznih kuća, a na još 150.000 piše da trenutno u njima niko ne živi – kaže Gulan.

Zbog toga, sve češće, komunalna preduzeća dolaze u probleme jer ne mogu da naplate usluge odnošenja smeća, ali i očitavanja vodomera u selima, jer se u nekim napuštenim kućama povremeno koristi voda. Tako su u nekim vojvođanskim selima počeli da prave rasporede na koje treba da se jave vlasnici napuštenih kuća kako bi regulisali dugovanja.

Iz agencija za promet nekretnina kažu da se kuće u Vojvodini, bez okućnice, i u selima udaljenim od grada, mogu naći i za 5.000 do 10.000 evra. To su obično stare kuće, često i bez toaleta. Nešto skuplje su u selima blizu gradova, a bolju cenu imaju i one koje su blizu reke.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here