Tražnja za nekretninama poskupela i seoske kuće: OVAKO SE KREĆU CENE!

0
1145

U većini sela u Srbiji do pre dve, tri godine, ili do početka pandemije kovida 19, kuće su mogle da se kupe i za 1.000 evra, a za 5.000 evra kupci su praktično mogli da biraju. U međuvremenu je potražnja za domaćinstvima na selu drastično porasla, a prateći visoke cene kvadrata u gradovima, i seoske nekretnine su dobile na ceni.

Danas je poprilično teško pronaći kuću za manje od 10.000 evra, iako u agencijama za nekretnine kažu da ih još ima.

Rade Frajtović iz agencije „STIL nekretnine“ kaže da su cene poslednjih meseci skočile za oko 80 odsto. Ona navodi da su kuće u gradu koštale 25.000 evra pre dve godine, a da se po toj ceni sada prodaju seoska domaćinstva.

Lančano sa rastom cena kvadrata u gradovima poskupele su i nekretnine na selu. Nije postojalo interesovanje za te objekte sve do početka korone. U toku tog perioda i kasnije, svi su se okrenuli selu, dosta mladih kupuje kuće kao alternativu, za povremeni boravak, i preuređuju ih u vikendice„, priča Frajtović. 

U Ministarstvu za brigu o selu koje već tri godine sprovodi projekat povratka na selo kažu da je do sada useljeno ukupno 1.740 napuštenih kuća i dodaju da neće podizati limit od 1,2 miliona dinara koje država daje pojedincima i porodicama koje odluče da se skuće na selu, jer podaci sa terena i novi zahtevi koji pristižu pokazuju da i za ovaj iznos novca mogu da pronađu odgovarajuće nekretnine.

Ne razmatra se povećanje maksimalne sume od 1,2 miliona dinara bespovratnih sredstava koja se odobravaju mladima za kupovinu kuće sa okućnicom, jer se pokazalo da je ta suma dovoljna. Najjeftinija nekretnina odobrena od početka godine košta 443.156 dinara i nalazi se u Željuši kod Dimitrovgrada„, navode u Ministarstvu za brigu o selu.

U oglasima za nekretnine kuća za 7.000 evra prodaje se u selu Međa kod Žitišta, a za oko 10.000 evra se može naći u još nekim vojvođanskim mestima poput Elemira, Kljajićeva i Stare Moravice. U selima koja su blizu gradova poput Sremske Mitrovice, Rume, Novog Sada gotovo je nemoguće pazariti ih po tim cenama. Na jugu je situacija malo drugačija. Za razliku od Vojvodine, koja je infrastrukturno najnaprednija, pa je po pravilu ovde i bila najveća potražnja za kućama, preko konkursa Ministarstva za brigu o selu, Pirotski okrug na jugoistoku nema takvu reputaciju. U resornom ministarstvu zato kažu da je interesovanje za ova sela, i njihovo buđenje veoma važno.

Prodavci su svesni da postoje ove subvencije koje daje država i onda mogu da traže više novca. Kuće od blata, koje su za rušenje mogu još da se nađu po ceni od 3.000 do 4.000 evra, ali one ne mogu da prođu na konkursu Ministarstva za brigu o selu, jer moraju da se ispune minimalni uslovi za život, odnosno da su odmah useljive„, kaže Rade Frajtović.

Iz Ministarstva za brigu o selu navode da je od početka projekta naseljavanja napuštenih kuća, najjeftinija plaćena 348.280 dinara, u knjaževačkom selu Gornja Kamenica. Prošle godine za 399.405 dinara kupljena je kuća u selu Torak, u opštini Žitište. U prvom ovogodišnjem ciklusu, najjeftinija kuća plaćena je 443.156 dinara i ima 65 kvadrata, a nalazi se u Željuši.

Bačko Petrovo Selo dobilo je 200 novih stanovnika u protekle dve godine. Ovo mesto u opštini Bečej je rekorder po broju kuća koje su useljene zahvaljujući projektu Ministarstva za brigu o selu. Od ukupno oko 1.630 kuća dodeljenih 2021. i 2022. godine, u Bačkom Petrovom Selu ih je useljeno ukupno 55, a od početka ove godine, još šest.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

FOTO: Aleksandar Ćirić/Tanjug

(Zlatica Radović/RT Balkan)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here