Tribina o kvalitetu vazduha u Sremskoj Mitrovici

0
853

U četvrtak, 16. marta, u prostoriji Yucona (Trg Ćire Milekića 14, Sremska Mitrovica) sa početkom u 19 časova, biće održana tribina povodom alarmantnog stanja vazduha u Sremskoj Mitrovici u organizaciji neformalne grupe građana Svačiji vazduh, uz podršku nekoliko organizacija civilnog društva.

U razgovoru će učestvovati Milenko Jovanović i Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije, Dejan Žujović, pulmolog i načelnik Odeljenja za intervencije Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, Aleksandar Jovanović Ćuta ispred organizacije Ekološki ustanak/Zajedno, kao i predstavnici Eko straže. Razgovor će voditi Tatjana Ljubišić.

Problem sa kojim se Sremska Mitrovica godinama unazad suočava, a naročito u zimskim mesecima, jeste prisustvo velike koncentracije opasnih PM čestica, kao i odsustvo informisanja građana o bezbednosti i kvalitetu vazduha. Analizom postojećih informacija, utvrđeno je i da nedostaju izveštaji za kritične, uglavnom zimske mesece, prethodnih godina. Takođe, koncentracija PM2,5 čestica se uopšte ni ne mere na teritoriji Sremske Mitrovice. Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine nije moguće videti realno stanje kvaliteta vazduha u Sremskoj Mitrovici, jer u prikazu kvaliteta vazduha u Sremskoj Mitrovici nisu uzeti u obzir rezultati merenja koncentracije PM čestica.

Prema informacijama iznetim u Kratkoročnom akcionom planu zaštite kvaliteta vazduha za teritoriju grada Sremska Mitrovica iz 2021. godine, vazduh na teritoriji grada Sremska Mitrovica najopterećeniji je suspendovanim česticama PM10 ali je takođe bilo i prekoračenja i drugih parametara ispitivanja, što opravdava bojazan o izuzetno lošem stanju vazduha koji svi udišemo.

Grad Sremska Mitrovica dobio je 3. kategoriju kvaliteta vazduha, a to znači prekomerno zagađen vazduh, gde su prekoračene granične vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija. Rezultati merenja ukazuju da postoji opasnost po zdravlje ljudi, a izloženost zagađenju spoljašnjeg vazduha je povezana sa velikim brojem akutnih i hroničnih zdravstvenih stanja.

Tribina ima za cilj da skrene pažnju javnosti i nadležnim institucijama na katastrofalan kvalitet vazduha, ali i da podseti da je vazduh nešto što svi delimo bez obzira na klasnu, političku ili bilo koju drugu vrstu pripadnosti.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here