U Muzeju Srema ZLATNI AVARSKI POJAS prvi put pred posetiocima!

0
867

Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici za 23. novembar priprema svetski kulturni spektakl – prvi put pred posetiocima u svojoj punoj lepoti biće izložen Zlatni avarski pojas, svetski unikat, koji ne poseduje nijedan muzej, niti privatni kolekcionar u svetu!

-Muzej Sema priprema jedinstven događaj od svetskog značaja! Naime, svetski unikat Zlatni avarski pojas biće prvi put predstavljen posetiocima našeg muzeja na reprezentativnoj izložbi zakazanoj za 23. novembar u 18 sati. Izložba će trajati četiri dana, uz poseban program organizacije. Prvi dan, u četvrtak  izložba će trajati od 18 do 22 sata, dok će eksponat posetioci u petak, subotu i nedelju moći pogledati od 10-20 sati. U izložbeni prostor moći će ući grupa od samo petoro ljudi, sa zadržavanjem do pet minuta, uz aerodromsku proceduru, bez mobilnih telefona i metalnih predmeta i sa, podrazumeva se, merama obezbeđenja na najvišem nivou, napominje Andrija Popović, direktor Muzeja Srema.

Najvredniji eksponat Muzeja Srema, pored takođe svetskih unikata Konstantinovih zlatnika i Sunčanog sata,  Zlatni avarski pojas  vrhunski stručnjaci svojevremeno su procenili na čak deset miliona evra! Ovaj, po lepoti  izuzetan eksponat, datira iz 6. veka i pretpostavlja se da je pripadao avarskom kaganu Bajanu ili njegovim sinovima.

Mada su u svetu pronađena još dva slična pojasa sremski po vrhunskoj izradi predstavlja jedinstven eksponat. Sastavljen je od 11 kopči od 24-karatnog zlata ukrašen dragim i poludragim kamenjem i pronađen je u ataru sela Čalma 80-tih godina prošlog veka. Još  je i pokojni arheolog Vladislav Popović, vrhunski poznavalac Sirmijuma, isticao da njegova ogromna vrednost nije u plemenitim metalima, već minucioznoj izradi vizantijskih majstora.

Izrađen je u tehnici livenja, ukrašen rovašenjem, filigranom, granulacijom i umetanjem, pa posmatraču od samog pogleda na njega zastaje dah! Dok se unikat čuva u trezoru jedne banke  u Sremskoj Mitrovici posetioci muzeja do sada su  mogli videti  njegovu hologramsku projekciju, a za narednu godinu u muzeju najavljuju izradu njegove verne replike.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Narcisa Božić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here