U Vrdniku postoji ulica posvećena – BABICI! Ulicu svečano otvorio ALEKSANDAR BERČEK!

1
10785

Banjsko mesto Vrdnik, smešteno u srcu Srema, pre pola decenije dobilo je jedinstvenu spomen-ulicu, u znak sećanja na babicu Novku Obradović. Tako su se Vrdničani odužili babici koje se rado sećaju mnogi Sremci.

Obeležje ženi koja je do 80-ih godina prošlog veka pomagala trudnicama da na svet donesu zdrave bebe, otkrili su poznati glumac Aleksandar Berček i novinar-publicista Željko Marković, skidajući belo platno, kao simbol pelene. Ispred kuće, u kojoj je davnih godina živela Novka, okupili su se mališani iz vrtića, učenici, vaspitači, učitelji, da odaju počast babici koju još pamte, a i rado se sećaju njihove bake, deke, očevi, majke.

Mudri ljudi su govorili da ime može biti simbol, a nekada i sudbina. Jedna stara poslovica opet kaže, ime je znak. Samo njeno ime govori da je pomagala novim ljudima da dolaze na ovaj svet, dok prezime simbolizuje kako je umela da ih obraduje – otkriva Berček, ističući da je ponosan što je imao tu čast da uz pomoć ove babice ugleda svetlost dana.

Marković, takođe rođeni Vrdničanin, pojasnio je svojevremeno kako su tvorci došli na ovakvu ideju:

Pre desetak godina, u jednoj vrdničkoj kafani, tokom vrelog letnjeg dana, između dve flaše piva, jedne moje i druge Acine, on mi reče da je rođen naopačke. Njegova majka Milka, inače Vrdničanka, imala je ozbiljnih problema tokom trudnoće, ali brzom reakcijom babice Novke sve je proteklo u najboljem redu i ne samo da je rođen Aleksandar Berček, već smo dobili jednog od najvećih srpskih televizijskih i filmskih glumaca.

Novka, koja je pedesetih godina prošlog veka prvo radila kao bolničarka i brinula o povredama rudara, kasnije se usavršava za posao babice-akušera. U Vrdniku je radila sve do zatvaranja rudnika 1968. godine, kada prelazi da radi u rumsko porodilište, sve do 1980. odakle odlazi u penziju. Bila je udata za seoskog berberina Vladimira sa kojim nije imala dece.

Umrla je 1990. godine i sahranjena na starom vrdničkom seoskom groblju.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kostić)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here