Unuk iz Rusije na mitrovačkom groblju PRONAŠAO SPOMENIK SVOG DEDE – oficira Crvene armije!

0
3109

Na starom pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici nalazi se spomenik oficiru Crvene armije Vasiliju Dimitrieviču Rošćepkinu, koji je poginuo oktobra 1944. godine kao komandant vazduhoplovne eskardrile.

Spomenik ruskom junaku po ideji umetnice Irine Nepokoljicke izgrađen je pedesetih godina prošlog veka.

SUBNOR Srbije je preko svoje matične organizacije u Sremskoj Mitrovici utvrdio da spomenik postoji i da se sa pijetetom čuva i održava.

Razlog da posle više od sedam decenija SUBNOR potraži mesto gde je poginuo i sahranjen ruski heroj bilo je pismo njegovog unuka Vladimira Rošćepkina. Preko sajta SUBNOR-a Srbije, Rošćepkin je poslao pismo u kojem traži svog dedu, inače heroja Sovjetskog Saveza, odlikovanog za podvige u Drugom svetskom ratu.

Ono što je Vladimir Rošćepkin, unuk oficira Crvene armije, znao jeste da je Vasilij Dimitrievič poginuo „na području Srema, verovatno iznad sela Laćarak, u blizini Sremske Mitrovice, gde je navodno i sahranjen”.

Tragom tog pisma SUBNOR Srbije pronašao je spomenik. Napravljeni su snimci sa starog pravoslavnog groblja u Sremskoj Mitrovici i poslati, sa propratnim pismom, porodici heroja u Rusiji. Pismo je poslato i ambasadi Rusije u Beogradu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here