VAROŠI U SREMU: Šid – mesto gde se prepliće istorija, prirodne lepote i umetnost!

0
1010

Ako postoji mesto gde se snovi, stvarnost, talenat, upornost, marljivost i sreća susreću, onda je to svakako sremska ravnica i njena najzapadnija opština Šid. U njemu se prepliću istorija, kultura, gastronomija, tradicija i prirodne lepote, koje ostavljaju jak utisak, sa željom da se posetioci vrate i uživaju u blagodetima ove opštine.

Sa 19 naseljenih mesta, opština Šid se smestila u jugozapadnom delu Srema, gde se sremska ravnica ispresecana rečnim tokovima skromno penje ka zapadnim obroncima Fruške gore. Upravo taj kontrast pejzaža čini je toliko interesantnom i posebnom, a naročito ovih jesenjih dana.

Kroz vekove i godine opština Šid i samo naselje Šid je bio mesto prelaza i prolaza, te su svi narodi prošavši ovuda ostavili poneki trag svoje kulture i utkali je u zajedničko bogatstvo ovoga kraja. Ipak, povrh svega, protkan bogatom istorijom, kulturom i umetnošću, ovaj mali prostor bojažljivo čuva bogatu riznicu srpske kulture, umetnosti i duhovnosti – kaže Zorica Grahovac, direktorka TO Šid.

Bilo da je u prolazu ili sa namerom da se zadrži, svaki putnik zaustaviće se pred vratima Galerije slika „Sava Šumanović“, nadaleko čuvenog i svetski poznatog slikara 20. veka, zbog kojeg je i Šid postao prepoznatljiv.

Galerija je osnovana 1952. godine i čuva legat neprocenjive umetničke i materijalne vrednosti. Umetnički fond Galerije u Šidu broji 417 dela, od toga 350 slika urađenih tehnikom ulja na platnu i 67 skica u raznim tehnikama (crtež, pastel, akvarel, razblažena tempera) – ističe Grahovac dodajući da se nedaleko od galerije nalazi i veličanstvena „Spomen-kuća Save Šumanovića“ sa autentičnim nameštajem i ateljeom u kojem je živeo i stvarao Sava Šumanović.

Da je Šid kolevka brojnih poznatih umetnika svedoči i Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ koji nosi naziv po šidskom slikaru naivne umetnosti Iliji Bašičeviću Bosilju (1895-1972). Muzej je nastao darivanjem svojih slika Šidu. U muzeju se nalazi 317 Ilijinih slika, 21 slika bivših jugoslovenskih autora i 12 slika autora iz SAD-a, Francuske, Holandije, Nemačke i Poljske.

Crkvena riznica srpskog arhijerejskog namesništva šidskog – u Vladičanskom dvoru u Šidu osnovana je 2016. godine.

Ovaj muzej u malom, osnovan je sa ciljem da prikuplja, čuva i prezentuje versku baštinu srpskog pravoslavnog stanovništva na ovim prostorima. Riznica ima muzejsko-istraživački karakter koji omogućava zainteresovanim pojedincima i ustanovama da upoznaju prošlost Srpske pravoslavne crkve u Šidu i okolini, i to kroz obilazak muzejske postavke i kroz istraživački rad sa arhivskim dokumentima – navodi direktorka ovdašnje Turističke organizacije.

Pored ovih značajnih istorijskih i kulturnih znamenitosti, Opština Šid može da se pohvali i jezerima, zasadima vinove loze, ali i po proizvodnji suhomesnatih proizvoda.

Na teritoriji opštine Šid tokom cele godine organizuje se više od 20 manifestacija različitog sadržaja. Pažnju domaćina i mnogobrojnih posetilaca privlače Novogodišnji maraton, „Sremska vinijada“, „Sremska kobasicijada“, „Sremska kulenijada“, Biciklistička trka „Ulicama Save Šumanovića“, MTB šidski maraton, „Višnjićevi dani“, Šidsko-kulturno leto, Memorijalna kajakaška regata „Staniša Radmanović“, Sremska fijakerijada.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here