Veliki projekat u Sremu – voda iz kanala u Jarku navodnjavaće Fruškogorje

0
602

U toku izgradnja crpne stanice na Jaračkoj Jarčini, kao deo projekta velikog sistema za navodnjavanje, a radove je obišla ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. Cilj ovog projekta je povezivanje kanala Jarčina, koji će se pomoću stanice puniti iz Save, sa Borkovačkim i Pavlovačkim jezerom, odakle će se navodnjavati poljoprivredna područje Fruškogorja.

Ministarka Tanasković je rekla da će 102.000 hektara biti navodnjavano nakon realizacije ovog velikog projekta do kraja 2027. godine, a nakon izgradnje crpne stanice u Jarku, kao primarnog dela cele strukture, već tokom leta 2024. godine stvoriće se uslovi za navodnjavanje oko 10.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Direktor JVP „Voda Vojvodine“ Srđan Kružević je rekao da su izgradnja crpne stanice i regulacione ustave među najvažnijim projektima koji se trenutno rade u Vojvodini. Buduća crpna stanica imaće kapacitet od 12 m3/s i već sledeće godine na području Sremske Mitrovice, Rume i Pećinaca moći će da se navodnjava poljoprivredna zemljišta. Kružević je najavio i nastavak radova na projektima za navodnjavanje Srema, u okviru kojih će veštačka jezera Borkovac i Pavlovci postati akumulacije.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović je podsetila da je pre četiri godine, naš Mitrovčanin, tada ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predložio da se koristi voda iz reke Save i da se napravi ovakav jedan sistem za navodnjavanje poljoprivrednih površina, a kako je dodala, naših poljoprivrednika se najviše tiče deo koji vodi od kanala Jaračka Jarčina prema Borkovačkom i Pavlovačkom jezeru, odnosno prema Fruškogorju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here