Obnova fasade i krova Spomen-kuće Save Šumanovića

0
439

Završne radove na obnovi fasade i krova Spomen-kuće Save Šumanovića, oštećenih tokom velike letnje oluje u julu, za koje je sredstva obezbedilo Ministarstvo kulture, obišli su ministarka Maja Gojković i predsednik opštine Šid, Zoran Semenović. Zajedničkim sredstvima Ministarstva kulture i Opštine Šid izvedeni su radovi na adaptaciji krovne konstrukcije i krovnog pokrivača, zamene stolarije, kao i fasaderski radovi, čuvajući autentičnost izgleda slikarevog doma.

Odmah smo reagovali i izdvojili 10 miliona dinara – istakla je Gojkovićeva, napomenuvši da Šid na jednom manjem prostoru ima dva značajna spomenika kulture, uz Galeriju Save Šumanovića i „Ilijanum“, Muzej marginalne i naivne umetnosti.

Imamo jedan kulturni biser koji zajednički treba da iskoristimo – rekao je Zoran Semenović, predsednik šidske opštine.

Biće mi veliko zadovoljstvo da dođem ovde i da zajedno otvorimo vrata kuće Save Šumanovića za posetioce, građane Šida, kao i za turiste, dodala je ministarka Maja Gojković povodom završetka radova na uređenju unutrašnjosti objekta.

Ministarstvo kulture je, kako je rekla Maja Gojković, Šidu pomagalo i za mnoge druge infrastrukturne radove, preko konkursa „Gradovi u fokusu“, ali i na konkursima savremenog stvaralaštva, pa je zahvaljujući toj saradnji opredeljeno više od 64 miliona dinara.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here