VIŠE VODE ZA 65 NASELJA: Najavljeno bolje snabdevanje opština istočnog Srema

0
281

Predstavnici pet lokalnih samouprava iz Sremskog okruga – Aleksandra Ćirić Bošković (Ruma), Siniša Đokić (Pećinci), Tihomir Stojaković (Irig), Marina Savić (Stara Pazova) i Milan Končarević (Inđija) – potpisali su međuopštinski sporazum o pripremi, izgradnji i upravljanju regionalnog vodosistemom „Istočni Srem“.

Preliminarna vrednost investicije koja će biti realizovana fazno, tokom 15 godina, iznosi 140 miliona evra, a obuhvatiće 65 naselja i 210.000 stanovnika. Po odobrenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, te švajcarske agencije za razvoj SDC, finansiranje je obezbeđeno kroz projekat „Lokalna samouprava za 21. vek“.

Bez „Istočnog Srema“, po projekcijama do 2050, sve ovdašnje opštine imale bi velike probleme u vodosnabdevanju, a sistem je predviđen da sve aktuele nedostatke praktično dopunjava, odnosno da rastereti lokalne vodovode – objašnjava direktor regionalne razvojne agencije „Srem“, Milan Mirić, dodajući da će posao biti započet na izvorištu „Hrtkovačka draga“, gde će se graditi fabrika vode.

Inače, ideja za rešavanje problema vodosnabdevanja udruživanjem više opština datira još iz osamdesetih godina prošlog veka, a RRA „Srem“ na projektu radi od 2014.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here