VRT SEĆANJA: Mitrovica do kraja godine dobija groblje za kućne ljubimce

0
1657

Sremska Mitrovica će biti prva opština u Sremskom okrugu, koja će imati groblje za kućne ljubimce. Na poslednjoj sednici Skupštine grada sa većinom odborničkih glasova usvojena je odluka o izradi plana detaljne regulacije groblja za kućne ljubimce na površini od 6,3 hektara.

Više Mitrovčani neće muku mučiti kada im uginu kućni ljubimci, a ne znaju gde da ih sahrane, jer je ovaj grad na korak do rešavanja ovog komunalnog problema. Planiranu izgradnju groblja za kućne ljubimce opremiće Grad komunalnim kompleksom, gde će građanima biti omogućeno da se na human način oproste od svojih ljubimaca. Kako očekuju u lokalnoj samoupravi, sav posao trebalo bi da bude završen do kraja godine.

Groblje će biti smešteno na starom smetlištu odnosno na Voganjskom putu koje je zatvoreno više od dve decenije, a zatim je taj prostor rekultivisan.

Najveći deo biće sa klasičnim grobnim mestima u nizu, neposredno okružen pešačkim stazama i uređenim parterom. U okviru njega nalaziće se i prostor za sahranjivanje pepela od posmrtnih ostatka, ali će postojati i veliki broj mesta za urne sa pepelom životinja – kaže Mirjana Vašut, direktorka preduzeća „Urbanizam“.

Ukupan kapacitet groblja biće oko 2.500 mesta, od čega 1.500 grobnih mesta i skoro 1.000 mesta za urne. Na prostoru koji je obuhvaćen planom detaljne regulacije, predviđena je i izgradnja azila za napuštene životinje.

Uz široku centralnu aleju sa grobnim mestima u nizu planiran je i ružičnjak „vrt sećanja“, gde će postojati slobodan prostor za posipanje pepela, zatim kasete za čuvanje urni na zemlji (rozarijumi) i na zidu (kolumbarijumi), kao i površine za zajedničko sahranjivanje.

(S. Kostić)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here