VRUĆE! Širom Srema uskoro hapšenje KORUMPIRANIH funkcionera

3
11449

Kako se saznaje od neimenovanih lica zaposlenih u mitrovačkom državnim institucijama, a što se poslednjih dana najavljuje i u nekim beogradskim medijima, policija i tužilaštvo spremaju veliku akciju u kojoj će pre kraja godine biti pohapšeno više stotina krupnih zverki ne smo iz bivših već i iz sadašnje vlasti – funkcionera na svim nivoima vlasti, od države do opština.

Navodno je iz samog vrha države stigla naredba da ne sme da bude zaštićenih i nedodirljivih, bez obzira na to o kome se radi.

Formiranje specijalnih odeljenja tužilaštva za borbu protiv korupcije bilo je praktično začetak bitke koja će narednih meseci dobiti epilog, jer je mnogo predmeta već formirano, u saradnji MUP i Tužilaštva. Iza rešetaka će se, navodno, naći veliki broj onih koji su državni, stranački i privredni položaj iskoristili za malverzacije i punjenje sopstvenih džepova.

Niko neće biti izuzet. Počev od lokalnih moćnika preko pokvarenih direktora do visokih državnih funkcionera, kako sadašnjih tako i bivših. Dogovorena je nulta tolerancija za sve koji su se ogrešili o zakon.” – tvrdi naš izvor koji je želeo da ostane anoniman, a koji i sam radi na prikupljanju dokaza u nekim procesima.

Kako otkriva naš dobro obavešteni sagovornik, “Mnogi će se iznenaditi kada budu videli ko će sve doći pod mač zakona. Ovo je doslovno najveća ovakva akcija u proteklih trideset godina. Spisak je dugačak i za svakog ko je na njemu radi se na prikupljanju neoborivih dokaza da su umešani u ozbiljan kriminal.

Za prekršioce zakona u Sremskom regionu zaduženo je Više javno tužilaštvo u Novom Sadu koje je svoj rad na prikupljanju dokaza počelo početkom marta ove godine. Štaviše, i ministarka Kuburović je na medijima u to vreme najavila da je “više od 600 sudija, tužilaca, pripadnika policije i drugih državnih institucija prošlo stručnu obuku kako bi efikasno postupali u slučajevima finansijskog kriminala i korupcije. Oni će u narednom periodu doneti konkretne rezultate, a tu pre svega mislim na jake optužnice i pravnosnažne presude” – objasnila je tada ministarka.

POD ISTRAGOM: Vasilije Radosavljević (Vasa PDV)

Kada je reč o lokalnim funkcionerima, Više javno tužilaštvo već radi na predmetu Vasilija Radosavljevića (Vasa PDV) za kojeg se sumnja da je plac u državnom vlasništvu u najužem centru Mitrovice prisvojio i na njemu izgradio zgradu sa desetak što stanova, što lokala. Reč je o lokaciji na samom početku ulice kralja Petra I, preko puta Pošte.

O ovom slučaju opširno smo izveštavali javnost, što je sam Radosavljević pokušao da ućutka krivičnom tužbom zbog povrede svog lika i ugleda, koja je neslavno završila. Za očekivati je da će, u paketu sa ostalima, i ova priča dobiti svoj epilog do kraja godine.

S druge strane, na republičkom bezbednosnom i pravosudnom nivou istražuje se slučaj visokog funkcionera Policijske uprave za Srem, jer je (navodi neimenovani izvor) dokumentovano da je radio za hrvatsku obaveštajnu službu, a sumnja se i na mutne radnje u vezi šverca narkotika. Očekuje se da i to uskoro bude otvoreno, jedina je nepoznanica da li će to biti u paketu sa svim ostalim slučajevima ili odvojeno, zbog škakljivosti slučaja.

Takođe, pored mnogih drugih, u Sremu ni u sferi medija nije ostalo baš sve čisto i po zakonu. Više javno tužilaštvo u Novom Sadu preuzelo je sudske spise u vezi “fantomske“ televizije Fruška Gora i njenog vlasnika Slavka Stijakovića, a o čemu smo, unazad nekoliko godina, pisali. Odnosno o načinu kako se, umnožavanjem medija sa jedne adrese i jedne redakcije, zahvata u državne fondove iz kojih se sufinansiraju medijski sadržaji.

Iako je i Stijaković pokušao sudskim progonom da zaustavi naše pisanje o njegovoj tehnologiji umonožavanja medija, ipak je, kako stvari stoje, sada i sam postao predmet istrage.

Pored gore navedenih, postoji čitava mreža lica, ne samo širom Srema već i cele Srbije, koja su pod ovom istragom.

Ipak, za uspeh celokupne operacije najbolje bi bilo da SNS prvo počisti svoje dvorište, u svojoj stranci, a onda zatraži i od koalicionih partnera da to isto urade, pa će imati sasvim legitimno i moralno pravo da istragu prelije i na lopuže u drugim strankama, koje nisu na vlasti.

Na kraju, ne treba imati iluzije da će time da se reši sve, ali ovakvom akcijom države može mnogo toga da se smanji, pa i stopa funkcionerskog lopovluka.

(Milan Milivojević)

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here