„VUKOVA ĆIRILIČNA BAJKA“: Besplatni online bukvar za đake-prvake

0
280

Autorka dečjih romana “Plurkini musketari“ i „Olimpijski san“ koje su beogradski đaci proglasili za najbolje, Silvija Otašević pokrenula je besplatnu YouTube slovaricu “Vukova ćirilična barka“ u nameri da pomogne najmlađima, posebno onima koji žive van matice, da lakše nauče azbuku. 

Prvi deo trilogije simboličnog naziva koji podseća na Nojevu barku i potrebu da čuvamo ćirilicu, čine slova i životinje čije nazive izgovaraju muški i ženski glas kako bi najmlađi dobili osećaj za rodove što je rođenim daleko od domovine najteže da savladaju. Drugi deo su kratke šaljive i poučne pesmice o svakom slovu, dok će treći biti posvećen Vuku Кaradžiću tvorcu našeg savršenog pisma koji enciklopedija Britanika opisuje kao jedno od „najjednostavnijih i najlogičnijih sistema izgovora“.

Jedna od pesmica – o slovu J – koje se uz ć prvo izgubi u “dalekom svetu” kaže “Jastog Jaša ceo dan leži i po oglasima kovače beleži, traži nekog sa puno veština da se slovu J ispravi krivina – na udicu mu liči a to moru ne priliči”. 

Vukova ćirilična barka“ deo je on lajn platforme “Caka za đaka” namenjenog deci kojoj pisanje zadataka iz srpskog nije lako. Ta besplatna interaktivna internet “kreativna prečica očajne male pisce” kroz četiri zanimljiva koraka vodi do željenog cilja. 

Otašević je autor i dečje predstave „Кo se ‘zadnji’ smeje” napisane za Srpsko dramsko pozorište osnovano u Čikagu pri Crkvi Sv. Nikole, a koje je otvoreno za saradnju sa pozorištima iz čitave dijaspore, i uz želju upravnika Igora Obradovića da se zajednički organizuju Dani srpskog pozorišta na američkom kontinentu. Mali glumci poreklom iz svih krajeva R. Srpske i Srbije uključujući i Babin Most kod Prištine, premijerno su izveli komad na Sretenje i u aprilu kreću na „američku turneju”. predstava je izvedena uz moralnu podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Otašević je dobitnica prve Nagrade matice iseljenika i Srba u regionu za dečiju književnost “Rastko Petrović“ ustanovljenu povodom sedam decenija rada te važne institucije i to za knjigu Olimpijski san objavljenu uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije i brojnih sportista čiji rezultati su grejali srca cele nacije. 

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here