XV Međunarodni festival gudača – Stringfest

0
522

Jubilarni XV Međunarodni festival gudača – Stringfest održaće se od 25. do 28. maja, u organizaciji i realizaciji Muzičke škole „Petar Krančević“ i Umetničkog udruženja Krančević. Isprva samo takmičarskog, danas i revijalnog karaktera, ova manifestacija postala je značajan kulturni događaj koji opravdava razloge svog postojanja utemeljene na podsticanju rada i napredovanju učenika gudačkih instrumenata na planu umetničkog kvaliteta, kao i usmeravanje ka njihovom daljem razvoju.

Na ovogodišnji Festival se prijavilo 170 učesnika uzrasta od najmlađih do studenata akademija i visokih škola, uz pratnju preko 100 profesora i klavirskih saradnika. Takmičenje se odvija u disciplinama violina, viola, violončelo, kontrabas, kamerna muzika i orkestar. Kandidati dolaze iz različitih krajeva, kako iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, tako i iz Srbije.

Ustanove koje su ove godine otvorile svoja vrata koncertnom i takmičarskom delu Stringfesta su Galerija “Lazar Vozarević”, Mitrovačka gimnazija, Rimokatolička crkva, a domaćin je i Muzička škola “Petar Krančević”.

Takmičare će ocenjivati četiri različita žirija sastavljena od eminentnih muzičara i pedagoga iz Slovenije, Grčke, Hrvatske i Srbije.

Pored takmičarske aktivnosti, XV Festival gudača – Stringfest ima i bogatu koncertnu aktivnost:

Koncert otvaranja Festivala: četvrtak, 25. maj 2023. u 19:00 časova u Galeriji “Lazar Vozarević” nastupaju: Dušica Polovina, viola, Sergej Skeledžija, violina, viola i Miroslav Popović, klavir

Koncert “Nikad nismo sami”, koncert za solo violinu uz predavanje i video projekciju: petak 26. maj 2023. u 19:00 časova u Galeriji; nastupa Sonja Kalajić, violina

Koncert orkestara: subota 27. maj 2023. u 19:00 časova u Rimokatoličkoj crkvi Svetog Dimitrija

Koncert laureata XV Festivala gudača – Stringfesta: nedelja 28. maj 2023. u 19:30 časova u Galeriji “Lazar Vozarević”.

Svi programi, kako koncertni, tako i takmičarski otvoreni su za javnost.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here