Za desetak godina niklo PET NOVIH MOSTOVA na Savi!

0
3718

U proteklih dve, tri godine završena su tri mosta na Savi, jedan je u izgradnji, a u najavi je još jedan! Neimari će tako u rasponu od oko pet godina čak pet puta povezati obale ove reke na toku kroz Srbiju.

Tokom pretprošle godine premostili su je kod Ostružnice i Obrenovca, a trenutno se radi na njenim obalama kod Šapca i Sremske Rače. Još jedan most je u planu u prestonici, a trebalo bi da nikne na mestu Starog savskog mosta. Kada budu završeni svi ovi objekti, na Savi će na toku kroz Srbiju biti 18 mostova, od kojih je 12 drumskih, četiri železnička, jedan pešački most kod Sremske Mitrovice i jedan drumsko-toplovodni kod Obrenovca.

Među projektima koji su dugo čekali na realizaciju je most kod Ostružnice, koji je konačno pretprošlog leta kompletiran, kada je postojeći, izgrađen 1999. dobio „blizanca“, sa dodatne tri trake na obilaznici oko Beograda.

Nešto pre njega, u decembru 2019. okončani su radovi na deonici Surčin – Obrenovac na auto-putu „Miloš Veliki“, ali i na objektu koji je specifičan zbog toga što se njegovi kraci prostiru preko dve reke – Save i Kolubare. Građevinci su njihove obale povezali ćuprijom od 1.581 metra. Sastoji se od 27 stubova i 30 rasponskih konstrukcija koje su zahvaljujući sistemima pokretnih oplata građeni paralelno sa obe strane reke.

U avgustu 2020. godine turska kompanija „Tašjapi“ započela je radove na mostu koji povezuje Sremsku Raču i Republiku Srpsku, a deo je budućeg auto-puta ka Sarajevu, odnosno ka Banjaluci. Ukupna dužina je 1.310 metara i najzahteviji je deo deonice duge oko 18 kilometara.

Sastoji se od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali Save, dužine 530 i 450 metara i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara – objašnjavaju u „Putevima Srbije“. – Glavna mostovska konstrukcija je čelična, a najduži raspon je 150 metara. Prvo su urađeni šipovi, temeljne grede i stubovi na prilaznim konstrukcijama. Potom je sklopljena čelična konstrukcija i njena montaža metodom podužnog prevlačenja.

U „Putevima“ ističu da je čelična konstrukcija napravljena u fabrici u Istanbulu. Na ovom gradilištu je bilo svakodnevno angažovano oko 300 radnika i tehničkog osoblja i 155 građevinskih mašina i kamiona.

Punom parom se radi i na budućem koridoru Ruma – Šabac – Loznica. Most na Savi se nalazi u sredini, između deonice auto-puta Ruma – Šabac i brze saobraćajnice Šabac – Loznica.

Radovi se odvijaju pod punim saobraćajem, pa neimari moraju strogo da poštuju pravila plovnog puta, koji je na ovom mestu širok 155 metara. U svakom trenutku mora da bude oslobođen prostor za prolaz brodova. Kada ovaj projekat bude završen, od Beograda do Šapca će se stizati za oko 40 minuta, a do Loznice za nešto više od sat vremena.

Prestoničke obale duž Save spaja šest mostova, ne računajući Ostružnički. Gledano ka Ušću, prvi most koji premošćava mutnu savsku vodu je onaj na Adi, zatim sledi Novi železnički most, a 250 metara nizvodno je Stari železnički most. Most Gazela nalazi se na trasi auto-puta E-75 Niš – Beograd – Zagreb, zatim sledi Stari savski, pa Brankov most.

Stari savski uskoro odlazi u istoriju. Na njegovom mestu trebalo bi da se sagradi Novi savski most, koji će imati po dve trake u oba pravca, pešačke staze i preko njega će ići tramvajski saobraćaj.

Gotovo sve mostove preko Save koji se ovih godina grade projektovali su inženjeri iz Saobraćajnog instituta CIP.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Milošević – Z. Radović)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here