Za sat vremena parkiranja UMESTO 35 DINARA, morao da plati 140 EVRA! 

1
4748

Sat vremena parkiranja u Inđiji košta 35 dinara. Dnevna karta 1.015 dinara. To verovatno zna svaki vozač ovog grada u Sremu. Ali za jednog meštanina opštine Inđija taj sat parkiranja koštao je više od 16.500 dinara.

Iako je za taj novac mogao da se parkira 470 puta po sat vremena, Borivoju Mijalčiću je, za njega neobjašnjivim spletom događaja, sa računa skinuta pomenuta suma novca. Da bi apsurd bio veći, to je učinjeno na ime dugovanja od 80 dinara.

Redakciji se javio Velimir Ikonić, Mijalčićev tast koji je ogorčen zbog onoga što se desilo njegovom zetu i, iako svestan da je šteta već načinjena, ima potrebu da podeli sa drugima neprijatno i finansijski opterećujuće iskustvo.

Naime, Mijalčić je dobio kaznu za parkiranje, koje nije ni bio svestan, jer je nije zatekao na svom vetrobranskom staklu. O pomenutom „prekršaju“ koji je načinio, obavešten je opomenom primljenom na kućnu adresu, a koja je pristigla tek nakon deset meseci, iako je rok za žalbu 8 dana. Ne znajući o čemu se radi, pozvao je Javno preduzeće za upravljanje putevima i parkiralištima „Inđija-put“, koje je zaduženo za regulisanje javnog parkinga u opštini Inđija.

Kako je ispričao njegov tast, tada je od službenice koja se javila na telefon dobio informaciju da je kazna već prosleđena, ali da može da uplati dnevnu parking kartu u iznosu od 1.015 dinara i da na taj način pokuša da reguliše dugovanje.

Ne znajući kome je to otišla pomenuta kazna, Mijalčić je uplatio navedeni iznos, smatrajući da je problem rešio, tvrdi Ikonić.

Nakon više meseci Borivoju na adresu stiže „Predlog za izvršenje“ u kom saznaje da mora na ime duga od 80 dinara da uplati još 9.000 dinara za sastav pomenutog predloga, troškove PTT usluga u iznosu od 150 dinara, takse po odmerenju i zateznu kamatu. Kako se navodi u pomenutom Predlogu javne izvršiteljke iz Rume, Mijalčiću je opomena pred utuženje poslata 17.08.2021. godine uz obaveštenje o tome da Javno preduzeće „Inđija-put“ dugovanje ustupa društvu „B & PARTNERS INVESTMENT CONSULTING DOO BEOGRAD„.

Takođe se navodi da je izvršni dužnik (Borivoj Mijalčić) nakon prijema opomene uplatio deo duga, tako da sada preostalo dugovanje iznosi 80 dinara. Rešenjem o izvršenju koje je tog dana takođe primio, stoji da su ukupni troškovi izvršnog postupka 14.053,20 dinara.

Baš kao ni tada, ni u momentu primanja ovih dokumenata, Borivoj nije razumeo šta ga je to snašlo, niti kome on to i koliko novca duguje… javnom izvršitelju, firmi iz Beograda ili „Inđija-putu“.

Prepuštajući sve slučaju, na kraju je obavešten da mu je sa računa u banci skinuto pomenuto dugovanje, pa i više od toga – preko 16.500 dinara. Doveden pred svršen čin shvatio je da ništa više ne može da učini. Parkiranje od 35 dinara platio je višestruko.

Direktor „Inđija-puta“ Marko Gašić kaže da je ugovor sa „B & PARTNERS INVESTMENT CONSULTING DOO BEOGRAD“ potpisan jer se ovo preduzeće bori sa sve većim brojem korisnika koji ne plaćaju parking, te da je spreman da ispravi svaku nepravilnost, ukoliko se utvrdi da je do nje došlo.

Tako smo na zahtev direktora „Inđija-puta“ dobili odgovor o čitavom slučaju od advokata koji je u ime pomenutog „B & PARTNERS INVESTMENT CONSULTING DOO BEOGRAD“ vodio čitav postupak.

Kako se u odgovoru navodi, reč je o neizmirenoj parking karti br. 207533 od dana 28.10.2020. godine.

Dana 17.08.2021. godine, Dužniku je uredno poslata prva opomena pred utuženje, preporučeno, sa povratnicom, na iznos karte i naknadnih troškova, a koju opomenu dužnik nije preuzeo od pošte – navodi se u odgovoru.

Potom je poslata druga opomena pred utuženje krajem septembra 2021. godine, ali običnom pošiljkom.

Dužnik (Borivoj Mijalčić) je primio i kontaktirao našu advokatsku kancelariju, gde je zatražio dokaz u vidu fotografija, koje fotografije su mu i poslate. Nakon navedenog Dužnik je izvršio delimičnu uplatu po predmetnoj parking karti na račun Klijenta – dodaje se u odgovoru advokata.

Kako Mijalčić nije izmirio potraživanje u celosti, već samo delimično, „B & Partners“ je dana 28.10.2021. godine (samo 8 dana pred nastupanje zastarelosti potraživanja) pokrenuo izvršni postupak. Oni, takođe, napominju, da je dužnik nekoliko puta zvao advokatsku kancelariju i, kako kažu, pretio i vređao zaposlene.

Prema njihovim rečima, odlučili su da ne prijave slučaj „kako ne bi izlagali Dužnika krivičnom gonjenu zbog krivičnog dela iz čl. 138 stav 3. Krivičnog zakonika„, zaključuje se u odgovoru koji je našoj redakciji prosleđen od direktora „Inđija-puta“.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(V.Z./foto: Blic, privatna arhiva)

1 COMMENT

  1. Kljuc je u tome, ZASTO (kaznu) NIJE „ZATEKAO“ na svom vetrobranskom staklu..KAKO inace da zna da je ‘napravio prekrsaj’?!!! Da li vise ne postoji ta obaveza od strane ‘Parking servisa’ ili je NEMAR od istih u pitanju, i koji se obio o glavu nesrecnom coveku..?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here