Za tri dana 4.000 potpisa za istopolna partnerstva

3
3078
Pride flag moving in the wind on an overcast day. Taken in Toronto’s Gay Village.

Peticiju za usvajanje zakona o registrovanom partnerstvu u Srbiji za samo tri dana potpisalo je nešto više od 4.000 ljudi.

Ovu peticiju pokrenuo je Beograd Prajd jer, kako su objasnili, pripadnice i pripadnici LGBT+ zajednice nemaju jednaka prava kao ostale građanke i građani Srbije – ne mogu da uživaju prava, obaveze i zaštitu koji proizlaze iz zakonskog uređenja odnosa između partnera.

Beograd Prajd poziva građane i građanke da podrže peticiju da bi zajednica istopolnih partnera/ki bila prepoznata i priznata zakonom, da se primenjuju propisi o podeli imovine ako ta zajednica prestane da postoji i da istopolni partner/ka može da nasledi svog partnera/ku pod istim uslovima kao i bračni drug.

Takođe, LGBT+ zajednica traži da istopolni partner/ka ima pravo nasleđivanja penzije u slučaju smrti partnera/ke, da se istopolni partnerima/kama omogući uživanje prava na zaštitu od nasilja u porodici, da u slučaju bolesti jednog partnera drugi partner ima pravo da bude obavešten o njegovoj bolesti, toku lečenja i drugim činjenicama koje se tiču zdravstvenog stanja, da istopolni partneri/ke mogu jedni druge posetiti u zatvoru, kao i da istopolni partner/ka ima pravo da preuzme telo svog/je partnera/ke i sahrani ga/je.

Goran Miletić iz Organizacionog odbora Beograd Prajda, objašnjava za Danas da organizacije civilnog društva već godinama zahtevaju usvajanje zakona o registrovanim partnerstvima.

– Mislimo da je posle 15 godina čekanja vreme za usvajanje ovog zakona, budući da je to međunarodna obaveza Srbije još od 2015. godine. U prvih 12 sati, peticiju je potpisalo više od 2,000 građana što govori da podrška i nije tako mala kako se često misli. U porukama koje građani ostavljaju uz potpisanu peticiju vidi se razumevanje za probleme sa kojima se suočavamo zbog toga što ovaj zakon ne postoji. Građani razumeju praktične probleme u vezi nasledstva, imovine, zdravstvene zaštite, posete u bolnicama i slično – ukazuje Miletić.

Prema njegovim rečima, potpuno je jasno da zakon zavisi od predsednika Srbije, „budući da sada neće biti vlade koja će zavisiti od volje više partija“.

– Međutim, stav predsednika i Srpske napredne stranke po ovom pitanju je i više nego nejasan. Budući da je u sporazumu potpisanom u Vašingtonu, Srbija preuzela obavezuju da zahteva dekriminalizaciju homoseksualnosti u zemljama koje proganjaju LGBT zajednicu, logično je da zakon u Srbiji konačno prepozna zajednicu osoba života istog pola – ističe Goran Miletić.

Procenjuje se da oko deset odsto pripadnika svake države, pa tako i Srbije pripada LGBT+ zajednici.

Nacrt zakona napisan još 2010. godine

„Nacrt zakona o registrovanim istopolnim zajednicama sastavilo je još 2010. više organizacija civilnog društva i predat je nadležnim organima na razmatranje i usvajanje. Ovaj nacrt ne predviđa mogućnost da osobe istog pola stupe u brak, jer je brak između pripadnika istog pola zabranjen Ustavom. Ovim zakonom je predviđeno da registrovani partneri uživaju sva zakonom određena prava iz penzijskog, zdravstvenog i socijalnog osiguranja kao i partneri u bračnoj i/ili vanbračnoj zajednici“, ukazuju iz Beograd Prajda.

Izvor: Danas

3 COMMENTS

  1. Moze da se usvoji zakon ,ali tek kada Hrvatska vrati meni moju kucu i zemlju oni su u EU pa je red da oni prvi postuju zakon. Pa onda neka se resi problem LGBT jer nije po redu.
    Srbija jos nije clanica EU a Hrvatska jeste i ne postuje zakone EU i obaveze pa ni Americki amandman o privatnoj svojini.
    Zato prvo resiti zakon o privatnoj svojini u Hrvatskoj da ga Hrbatska postuje pa onda moze zakon o LGBT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here