ZAKON O POREKLU IMOVINE: „Vasa PDV“ odličan primer, moglo bi da se krene od njega!

2
3602

Skupština Srbije najzad je usvojila je izmene Zakona o utvrđivanju porekla imovine, čija primena počinje 12. marta, a kako obećavaju nadležni, Srbija je spremna za njegovu primenu,a prvi će se na udaru naći, pre svega, ona lica kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda.

Ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu ostaće bez tri četvrtine te vrednosti, a ako sud utvrdi da mu je imovina stečena krivičnim delom, biće mu oduzeto celokupno pribavljen imetak.

Po zakonu, na udaru će se naći oni u koje se posumnja da za najviše tri godine imaju za 150.000 evra veću imovinu od prijavljenih podataka.

Teret dokazivanja uvećanja imovine u odnosu na prijavljene prihode fizičkog lica je na Poreskoj upravi, a na fizičkom licu je teret dokazivanja da je na zakonit način steklo imovinu u delu u kome uvećanje njegove imovine nije u skladu sa prijavljenim prihodima.

Jedinice Poreske uprave utvrđivaće uvećanje imovine fizičkih lica na osnovu podataka kojima raspolažue i podataka koje prikupe od drugih organa i organizacija, pravnih ili fizičkih lica. U okviru Poreske uprave, formiran je Sektor za poreklo imovine, koji će se baviti tim poslovima, a koji za početak broji oko 20 inspektora. Sistematizacijom je planirano da ih bude 60.

Nekadašnji mitrovački funkcioner Vasilije Radosavljević (poznatiji po nadimku Vasa PDV, kojeg su mu prišili upravo sugrađani) sjajan je primer kako bi ovaj Zakon mogao da funkcioniše i moglo bi da se krene upravo od njega. Radosavljević je, na čudan način, od konobara i prodavca bresaka na pijaci, koji je živeo kao podstanar, tokom političke karijere kao funkcioner DSS-a, došao do vlasništva nad luksuznom kućom sa bazenom u naselju „25. maj“ (vrednost oko 300 hiljada evra), nekoliko stanova u užem delu grada i većeg broja poslovnih lokala.

Tokom perioda od 2000 do 2016 godine, živeo je životom koji je sve vreme bio na višoj nozi od one na kojoj bi mogao da živi sa platom javnog funkcionera. Logično je da među prvima treba da bude proveren jer je deceniju i po raspolagao našim novcima, a za njegovo ime se vezuje niz afera, poput nepotrebnog i bezobrazno skupog kićenja gradskih bandera sa cvećem za koje se osnovano sumnja da potiče iz cvećare njegove sestre.

Takođe, Više javno tužilaštvo u Novom Sadu završava predmet placa u najužem centru Mitrovice (u vlasništvu „Vojvodina Šuma“) čiji je jedan deo, bez nadoknade, volšebno završio u rukama upravo Vase Radosavljevića i na kojem je on ozidao zgradu sa četiri stana i nekoliko poslovnih lokala u prizemlju.

Zakon o poreklu imovine bi trebao da odgonetne kako je Vasa PDV došao do te imovine, ali i mnogi drugi koji su se obogatili nakon petooktobarskih promena 2000. godine, a mi ih se pre toga sećamo sa pocepanim farmerkama, probušenim cipelama, tako da „nije imalo kuče za šta da ih ujede“.

Ipak, ono što na neki način može da izazove sumnju u pravdu i pravičnost ovog Zakona je to što ne navodi koliko daleko će u nečiju prošlost da se zadire, niti to da li će njime biti obuhvaćeni ratni profiteri, kao i profiteri iz ere privatizacije.

Naravno, pitanje svih pitanja i dalje ostaje: „Da li će primena Zakona o poreklu imovine zaista biti ista za sve, pa i sadašnje nosioce vlasti?

(M. Milivojević)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

2 COMMENTS

  1. Svaka tebi cast na pisanju, i sve je tako kako kazes, ali se bojim da od toga nema nista.
    Sve su to opet ljudi koji su u vlasti, pa i taj Vasa PDV je jedno od većih zla a ima ih jako puno i u Lacarku i ostalim selima.
    To kada bi ova vlast uradila, to bi im pored svega sto su uradili bio najznačajniji potez i usao bi sigurno u istoriju kao ozbiljno pravna drzava pod rukovodstvom Aleksandra V.

  2. Populistički zakon koji je donosila svaka vlast u poslednjih 40 godina i nikada nije primenjen, neće ni sada. donosi se pred izbore, kako bi se narodu zamazale oči, jer sirotinja voli pravdu. Aj da vidim ko će oduzeti imovinu Vučiću, Čaletu, Vulinu, Malom …..? Pokrali su pola Srbije preko rodbinskih firmi, a zezaju narod s glupim zakonom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here