Zanimljivi svadbeni običaji u svetu

0
3620

Opšte je poznata činjenica da se svadbeni običaji razlikuju od zemlje do zemlje, pa čak i od grada do grada. Neko ih poštuje i strogo ih se drži, neko od njih beži. Ako ste od onih koji ne prate strogo stare običaje i želite da vaš najvažniji dan bude drugačiji, pročitajte listu zanimljivih svadbenih običaja iz zemalja širom sveta. Primenite neke od njih i tako napravite nezaboravno venčanje o kojem će svi pričati. Ko zna, možda budete začetnik nekih novih običaja.

Svadbeni običaji u svetu

Marokanske mlade započinju svoj dan ceremonijalnim pročišćenjem u vidu kupanja u mleku pre nego što im ruke i stopala detaljno iscrtaju kanom.

U Estoniji je običaj da će se žena koja uhvati mladin buket sledeća udati, izmenjen u korist muškaraca. Mladoženji se vezuju oči i okreću ga u krug. Neoženjen muškarac na čiju glavu mladoženja spusti šešir sledeći će biti mladoženja.

Japanske mlade menjaju odeću nekoliko puta u toku dana. (Izvanredan izgovor da se opustoše prodavnice)

U Japanu postoji i tradicija ritualnog ispijanja devet čaša sakija u toku ceremonije venčanja.

Italijani seku kravatu mladoženje i onda prodaju delove kako bi finansirali njihov medeni mesec.

Anglosaksonski mladoženja će dodirnuti petu mladine cipele što simboliše njegovu nadmoćnost nad njom.

Mlade u Letoniji su kidnapovane i mladoženja mora da plati otkup (pesmu ili turu pića) da bi je dobio nazad.

Na finskom venčanju majka mladoženje drži tanjir na glavi kad mladenci započnu svoj prvi ples. Broj parčića na koje se tanjir polomi kada padne predstavlja broj dece koje će par imati.

Na ruskom pravoslavnom venčanju mlada i mladoženja se utrkuju do tepiha na kojem se polažu njihove zakletve. Ko pobedi biće glavni u kući.

Pre švedskog venčanja, mladina majka daje ćerki zlatni novčić koji stavlja u desnu cipelu dok joj otac daje srebrni novčic za levu cipelu. Ovo simbolizuje bogatu budućnost.

Još jedan jevrejski običaj je da venčani prsten treba da bude potpuno jednostavan, bez dragog kamenja ili oznaka. Ovo simbolizuje večnu ljubav – nema ničega što označava početak i kraj.

Nemački parovi kače stvari na mladino drvo. Čajnik, na primer, predstavlja gostoljubivost.

U Nemačkoj mladenci zajednički život simbolično započinju testerisanjem debla. U ovoj zemlji je to tradicija koje se mladenci drže kako bi i u životu sve teške zadatke uspešno savladavali.

U Meksiku gosti formiraju srce oko para koji izvodi svoj prvi ples. Mladenci nakon plesa svezuju čvor.

U Češkoj je običaj da se prijatelji mlade ušunjaju u dvorište njene kuće, zasade drvo i okite ga obojenim ljuskama jajeta i raznobojnim mašnicama. Legenda kaže da će mlada živeti onoliko koliko živi to drvo.

U Holandiji mladenci u dvorištu oko svog doma sade ljiljane kao simbol obnavljanja njihove sreće i ljubavi sa svakom novom sezonom.

Confetti imaju isti koren kao i italijanska reč za poslastičarstvo. U pagansko vreme venčani parovi su zasipani zrnima i lešnicima u šećernom prelivu.

U Britaniji se smatra srećom ako odžačar dođe na venčanje i poljubi mladu. Običaj datira od vladavine kralja Džordža III. Kraljevi konji su se izmakli kontroli i odžačar se umešao da ga spasi. Kralj je proklamovao Kraljevskim dekretom da svi odžačari donose sreću i da se sa njima treba ophoditi sa poštovanjem. Odžačari se takođe povezuju sa ranim paganskim običajima gde je crna boja označavala plodnost.

Deo tradicionalnog sudanskog vencanja ukljucuje spaljivanje sedam dršaka metli od strane glavne deveruše što simboliše odbacivanje loših navika pred početak bračnog života.

I konačno, na venecuelanskom venčanju je običaj da se mladenci iskradu sa svadbe, a da se ne pozdrave ni sa kim. Smatra se da će im to doneti sreću.

Izvor:zenasamja.me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here