Zaštitite vodomere tokom zime!

0
884

Jutarnje temperature blizu nultog podeoka opomena su za preduzimanje mera zaštite vodomera. Kako bi se izbeglo smrzavanje i oštećenje vodomera, ali i unutrašnjih vodovodnih instalacija potrebno je da korisnici vodosnabdevanja adekvatno zaštite merni instrument.

Izolacija vodomera može da se uradi postavljanjem, preko vodomera, termoizolacionog materijala – stiropora, daske, staklene vune ili slame .Takođe i poklopci na vodovodnim šahtovima treba da budu dobro zatvoreni i da se ne otvaraju na niskim temperaturama.

Treba povesti računa i o vodovodnoj instalaciji i preventivno izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama koje se manje ili uopšte ne greju. U objektima u kojima nema potrošnje vode tokom zime preporučuje se zatvaranje dotoka vode i ispuštanje vode iz instalacija, kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja mernog instrumenta i cevi.

Dvorišne česme bi trebalo isključiti, a dvorišne vodovodne instalacije isprazniti ili preventivno i blagovremeno zaštititi.

Na taj način, uz malo pažnje mogu se izbeći kvarovi koji sa sobom iziskuju i troškove sanacije. Naše ekipe su spremne da intervenišu ukoliko dođe do pucanja vodomera, ali je delotvornije preventivno reagovati, jer ukoliko dođe do havarije, troškove sanacije snose korisnici”, kaže Borislav Babić, v.d.direktora JKP “Vodovod” Sremska Mitrovica i podseća da su, prema gradskoj Odluci o vodovodu, korisnici dužni da vode računa o unutrašnjim vodovodnim instalacijama (od vodomera ka objektu i u samom objektu) i da spreče njihovo oštećenje.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Lj. Janković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here