Zašto je BARA ZASAVICA proglašena Specijalnim rezervatom prirode?

0
2218

Jedan od najvećih umova 20. veka, fizičar Albert Ajnštajn, navodno je jednom prilikom rekao „Zagledajte se u prirodu i sve ćete razumeti bolje“. A ako ne čuvamo prirodu, videćemo samo različite vrste otpadaka koje smo rasuli i teško da ćemo razumeti bilo šta. 

Mediji su ovih dana preneli vest da je Zasavica, koja se nalazi nadohvat Mitrovice, u severnoj Mačvi – proglašena specijalnim rezervatom prirode. Rezervat čine vodene površine kanala Jovače i Prekopca, kanalisani i prirodni tok pritoke Batar, kao i reka Zasavica s kanalisanim i prirodnim tokom, ukupne dužine 33,1 kilometara.

Površina „Zasavice“ je 1.128 hektara, od čega je 704,9 hektara (62 odsto) u državnom, a 423,6 hektara (38 odsto) u privatnom vlasništvu, navedeno je u uredbi Vlade Srbije o proglašenju tog specijalnog rezervata prirode.

Inače, Vlada Republike Srbije je još 1997. godine proglasila Zasavicu za zaštićeno prirodno dobro prve kategorije od izuzetnog nacionalnog značaja. Tada je statusom specijalnog rezervata prirode obuhvaćena površina od – 670 hektara, 99 ari i 89 kvadratnih metara. Kako navode iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, ta površina je sada veća. 

U okviru redovnog programa revizije zaštićenih prirodnih dobara Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Srbije izradio je novu Studiju zaštite Specijalni rezervat prirode Zasavica, kažu u Zavodu. 

Šta je potrebno da neko područje bude proglašeno specijalnim rezervatom prirode?

Specijalnim rezervatom prirode smatra se područje sa neizmenjenom ili neznatno izmenjenom prirodom. Ovakvi rezervati postoje kako bi se između ostalog očuvala ekološka ravnoteža, pratile prirodne pojave i sprovodila naučna istraživanja. Moguće su i kontrolisane posete ovih područja. 

Kako bi se neko područje proglasilo specijalnim rezervatom, mora da ispuni kriterijume poput:

Izvornosti – da li je i koliko ovo područje izmenjeno direktnim ili posebnim uticajem čoveka

Reprezentativnosti – pokazatelj jedinstvenosti, tipičnosti, specifičnosti i kurioziteta karaktera prirodnog dobra u okviru grupe istorodnih pojava

Raznolikosti – izražava se bogatstvom raznovrsnih, međusobno kombinovanih prirodnih pojava i procesa i njihovom dinamikom

Celovitosti – stepen jedinstva, zaokruženosti i homogenosti određenog prostora.

Područje takođe treba da ispuni i estetski kriterijum, a u obzir se uzima i bogatstvo prirodnim i stvorenim resursima.

Kako da se ponašate u Specijalnom rezervatu prirode? Možda i najbitnija stavka kada je reč o očuvanju životne sredine. A kada saznate šta ne smete da radite, sami ćete zaključiti šta je dozvoljeno. 

Dakle, izbegavajte: branje i uništavanje biljaka; uznemiravanje, hvatanje i ubijanje životinja; uvođenje novih bioloških vrsta; melioracijske radove; druge oblicike privrednog i drugog korišćenja.

Ukratko – ponašajte se prirodno. Budite pristojni.

(SMP.online)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here