Zašto je mitrovačka zelena pijaca – najskuplja u Srbiji?!

0
2464

Po rezultatima Zavoda za statistiku koji je uporedio je cene poljoprivrednih proizvoda u prodavnicama i na pijacama utvrđeno je da je dobar deo poljoprivrednih proizvoda koji se prodaju na mitrovačkoj zelenoj pijaci skuplji čak i od Beograda.

Ako se uzme krompir kao primer, po rezultatima Zavoda za statistiku vidi se da je kilogram ove namirnice u Vranju 40 dinara, u Beogradu je duplo skuplji, dok je u Sremskoj Mitrovici čak – 100 dinara po kilogramu.

Slično je i sa crnim lukom, u Nišu je 60 dinara a najskuplji u Srbiji je upravo u Sremskoj Mitrovici gde je 110 dinara po kilogramu.

Vlada Kovačević iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede kao razloge za ovolike razlike navodi da se cena formira na osnovu ponude i potražnje. Proizvodi su, pritom, jeftiniji tamo gde nastaju. Na to potom moraju da se dodaju troškovi transporta i ostali troškovi.

Uticaj na cenu ima i kupovna moć stanovništva. Tako je u južnim delovima Srbije niža kupovna moć, i očekivano je da i cene budu niže.

Variranje cene u Srbiji je redovna pojava. Ukoliko uporedimo varijacije u Srbiji u odnosu na EU, primetićemo da su variranja na tim lokacijama izraženija, kao i vremensko variranje cene, ako pratimo u toku jedne godine”, naveo je Kovačević.

Faktor koji utiče na cene je i struktura poljoprivrednih proizvoda i struktura gazdinstava.

“U Srbiji dominiraju mala gazdinstva, prosek je 5,4 hektara, koja najčešće nisu udružena. To je iscepkana ponuda, proizvođači proizvode malu količinu koju mogu izneti samo na lokalno tržište”, ukazao je Kovačević.

U Vojvodini su nešto krupniji proizvođači i više su udruženi nego na jugu.

Ukoliko je kooperativa kao u EU, vrlo lako se iskoristi cenovna razlika i brzo se dopreme proizvodi na tržište poput beogradskog, i tako se brzo izjednačavaju cene”, objasnio je Kovačević.

(M. M./mondo.rs/foto: JKP “Komunalije”)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here