Zašto KUROSAVI iz malog sokaka smeta Sremskomitrovački portal ?!

1
1802

U nizu tužbi koje su na adresu novinara našeg glasila stigle od strane tzv. političkih leševa bivšeg DOS-a, jedna se po mnogo čemu izdvaja.

Naime, Aleksandar Prodanović, nekadašnji vođa lokalnog odbora DS-a koji je 2012. godine izbačen iz ove stranke, odlučio je da solidarno tuži, ne samo urednika Portala već i njegovog osnivača – Medija centar Srem.

Razloge za tako uokvirenu tužbu nije teško ni otkriti, Prodanovićeva namera je da, abnormalno visokim oštetnim zahtevom od 300 hiljada dinara, pokuša da ugasi i sam Portal, glasilo u kojem je objavljen članak koji je, kako smatra sam Prodanović, oštetio ugled koji on ima u gradu (?!).

Reč je o nekoliko rečenica koje su, kako kaže, duševno uznemirili ovog “uglednog” čoveka koji je, po sopstvenim rečima, ceo svoj radni vek proveo na državnim jaslama kretajući se od funkcionera lokalne samouprave, poslanika u Skupštini do direktora nekoliko šabačkih preduzeća gde je na vlasti njegova stranka “Zajedno za Srbiju”.

Sada je trenutno direktor šabačke Toplane.

U tekstu “ZABORAVNI PRODANOVIĆ: Kako sudiš onako će ti se suditi” objavljenom 23. juna Prodanoviću smeta način na koji se autor teksta osvrnuo na njegovo obraćanje odbornicima gradske skupštine nakon pucnjave na njegovu kuću, a  koji je, po subjektivnom viđenju novinara više ličilo na konfuzno brbljanje nego na smislen govor.

Pored toga, Prodanoviću iz nekog, samo njemu poznatog razloga, smeta i što se, pored pomenutog teksta, nalazi i njegova slika za govornicom (?!).

Ruku na srce, dotični funkcioner ima pravo na tužbu kada smatra da je uvređen nečijim pisanjem i sasvim je logično da tuži autora članka ili odgovornog urednika, ali sama činjenica da se u tužbi pozvao na solidarni odgovornost prozivajući i osnivača SM Portala otkriva njegovu glavnu nameru – da ugasi ovo glasilo i indirektno utiče na slobodu štampe, s obzirom da 2012. godine, gubeći iz ruku poluge vlasti, više to nije u stanju da čini direktno.

Da je tako svedoče i neke druge činjenice.

U članku na šabačkom portalu “Zora info” tužilac se optužuje da, kao direktor JP “Vodovod”  ne poštuje odluku tamošnjeg suda po kojoj se jedan broj radnika mora vratiti na posao u ovo preduzeće. Sudeći po pisanju ovog glasila, Prodanović zbog toga plaća penale iz kase tog javnog preduzeća koji iznose nekoliko stotina hiljada dinara.

Postavlja se pitanje: Zašto tužilac nije podneo tužbu i protiv glasila “Zora info”? Zar mu nije tim pisanjem nanesen duševni bol i narušen ugled i čast? Ili čovek od časti smatra da je normalno da se nepoštuje odluka suda?

Znači li to da su njegov duševni bol i čast varljivi u zavisnosti od toga ko piše o njemu?

Drugom prilikom, glasilo “Srbija danas” piše kako je Prodanović reketirao preduzeće “Putevi” iz Sremske Mitrovice uzimajući im od profita od 4 do 10 procenata za sebe i svoje stranačke drugove. Vrlo ozbiljna optužba, ali tužiocu ona očigledno nije narušila ugled i ukaljala čast, jer nije poznato da je igde podneo tužbu protiv njih iako ga direktno optužuju da je kriminalac i korumpiran.

Dakle, reč je o neuporedivo gorim kvalifikacijama po njega u odnosu na ono što je pisalo u SM portalu.

Tužilac Prodanović ova glasila nije tužio, verovatno smatra da mu oni koji su ga opisali kao reketaša, kriminalca i čoveka koji ne poštuje sud, nisu narušili ni ugled ni čast.

Ali, satirični tekst u SM portalu, po njemu – jeste.

Pa dobro, i velikog Branislava Nušića su sujetni političari i potkupljive sudije svojevremeno osudile ne zatvorsku kaznu zbog satiričnih tekstova u štampi. Danas svi znamo za Nušića, njegova dela se i dalje čitaju nesmanjenom žestinom. No, njegovim dželatima ne zna se ni imena, od njih nema više ni traga, a na mitrovačkom sudu ostaje da odabere na koju će stranu stati u ovom svojevrsnom RAŠOMONU u režiji KUROSAVE iz malog sokaka.

Da podsetimo zaboravne.

Jedan od najpoznatijih i opšteprihvaćenih filmskih režisera, Japanac Akiro Kurosava, dobitnik mnogih nagrada i priznanja, snimio je, polovinom prošlog veka, film „Rašomon“. Ovaj film predstavlja jedno od najboljih filmskih ostvarenja ikada, a govori, između ostalog, i o jednoj velikoj ljudskoj mani: sklonosti ka izmišljanju.Kurosava je, osim toga, u filmu prikazao i druge ljudske mane: netrpeljivost, isključivost, nepouzdanost, sebičnost.
Da li je ovaj RAŠOMON u mitrovačkom sudu, Aleksandra Prodanovića promovisao u jednu verziju mitrovačkog KUROSAVE. Kurosave iz malog sokaka?!

 

 

1 COMMENT

  1. Vi ste sjajni i jedini se u gradu usuđujete da pišete o marifetlucima A.Prodanovića. Čovek je 12 godina držao vlast, a sada izigrava opoziciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here