Zbog čega je Tunis toliko fascinantan našim turistima

0
338

U poslednjih nekoliko godina, Tunis je postao jedna od najpopularnijih destinacija za turiste iz Srbije. Fascinacija nije bez razloga, već proizilazi iz bogate kulturne baštine, predivnih pejzaža, raznovrsne gastronomije i gostoljubivosti Tunižana.

Da li ste znali da je Tunis scenografija nekim od najpoznatijih filmskih ostvarenja? Ili da je domaćin jednom od najvećih amfiteatara na svetu? Ove i brojne druge fantastične zanimljivosti vezane su za ovu zemlju koja već godinama unazad očarava mnoge svetske putnike.  I naši turisti za svoj odmor često odaberu ovu afričku destinaciju, a njihov izbor dodatno olakšava to što je moguće otputovati u Tunis avionom iz Niša ili Beograda. Ali šta je to zbog čega nam je Tunis toliko interesantan i privlačan? Pročitajte! 

Pustinjski dragulj prepun istorije

Na obalama drevnog Tunisa, civilizacije poput Feničana, Rimljana i Kartaginjana ostavile su svoje tragove, gradeći gradove i utvrđenja, današnje svedoke nekih davnih tubulentnih vremena i trgovinskih puteva.

Kartagina, sa svojim flotama i trgovačkim razmenama, stajala je kao kapija između Afrike, Evrope i Azije, šireći uticaj i prosperitet duž obala. Danas su ostaci Kartagine UNESCO-ova svetska baština.

Ali istorija Tunisa nije samo priča o drevnim civilizacijama, to je priča o otporu i promenama. Na talasima arapskog osvajanja, islam je stigao i ovde, donoseći novu religiju i kulturu koja je postepeno oblikovala identitet zemlje. Veliki kalifati Umayyad i Abbasid proširili su svoju vlast na ove teritorije, ostavljajući svoj pečat u vidu impozantnih palata, džamija i medresa koje i danas krase horizont Tunisa.

Srednji vek donosi eru dinastija koje su se smenjivale, poput Aghlabida, Fatimida i Almohada, i svaka od njih ostavljala je svoj trag u obliku arhitekture, umetnosti i kulture. Veliki gradovi poput Kaira, Feza i Damaska nisu bili samo centri moći, već i centri učenja i intelektualne razmene, oblikujući tako identitet čitave ove regije, pa i Tunisa kao centra duhovnog procvata.

Sa dolaskom evropskih kolonizatora, istorija Tunisa prelazi u novu fazu. Francuska kolonijalna vlast donosi promene u političkom, ekonomskom i društvenom tkivu zemlje, ali istovremeno podstiče i otpor među lokalnim stanovništvom. Pokret nacionalnog oslobođenja bori se za nezavisnost i konačno je ostvaruje 1956. godine, kada Tunis postaje suverena država.

Tokom Prvog svetskog rata u Tunisu je boravila i srpska vojska, o čemu svedoči Srpsko vojničko groblje u Bizerti, gradu udaljenom oko 70 km od prestonice Tunisa koji biste obavezno trebali da obiđete i da odate počast junacima iz Velikog rata.

Današnji Tunis nastavlja da odražava svoju raznoliku i bogatu istoriju u svakom ćošku grada. Od drevnih ruševina Kartagine do uskih uličica medina, svaki kamen, svaki miris začina i svaki zvuk doneće vam divne uspomene i deo priče o ovoj predivnoj zemlji.

Treći amfiteatar na svetu

U srcu Tunisa leži jedan od najimpresivnijih ostataka rimske arhitekture – Amfiteatar u El Džemu. To je jedan od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara danas. Ono što ga izdvaja od drugih sličnih građevina jeste njegova izuzetna struktura.

Sa kapacitetom od oko 35 000 gledalaca, El Džem je takođe jedan od najvećih amfiteatara u svetu, čiji zidovi i dalje stoje ponosno iako, kada se sagleda njegova monumentalna struktura, teško je poverovati da je ovo remek-delo izgrađeno pre više od 1800 godina. Jedna od najfascinantnijih stvari kod Amfiteatra u El Džemu je njegova izvanredna akustika. Čak i danas, šaputanje na sredini arene može se čuti na tribinama.

Set za holivudsku umetnost

Tuniski pejzaži su bili inspiracija za mnoge ikonične filmove i serije. Možete li da zamislite kako šetate kroz medinu koja je poslužila kao kulisa za legendarni film „Ratovi zvezda“? Da, upravo je to Tunis. Njegov prelep grad Hammamet, poznat po svojim belim plažama i živopisnim uličicama, takođe je bio domaćin brojnim drugim filmskim produkcijama, od „Indiana Džounsa“ do „Engleskog pacijenta“. Jedna od najpoznatijih scena iz filma „Gladiator“ Ridlija Skota snimljena je upravo u Amfiteatru El Džem. Svaki ćošak ovog grada nosi sa sobom deo filmske magije.

Najveća pustinja na svetu

Južna granica Tunisa graniči sa Saharom, najvećom pustinjom na svetu. Tuniski deo Sahare je poznat po impresivnim pejzažima peščanih dina, oazama i nomadskim zajednicama. Posetiti Saharu omogućava jedinstveno iskustvo istraživanja ovog ogromnog pustinjskog područja, kao i susret sa lokalnim kulturama i načinom života, jahanje kamila, vožnja safari vozilima, noćenje u beduinskim šatorima pod zvezdanim nebom i istraživanje antičkih utvrđenja u pustinjskom pesku.

Zabavna taksi vozila

U Tunisu se često mogu videti neobično ukrašeni taksiji. Vozači ukrašavaju svoje automobile raznobojnim svetlima, tkaninama, figuricama i drugim ukrasima kako bi vožnju učinili zabavnijom. Ovi taksiji su prava atrakcija na ulicama Tunisa i često privlače pažnju turista. Simpatična praksa koja stvara veselu atmosferu i doprinosi gradskom šarenilu.

Sidi Bou Said – Plavo-beli grad

Ovaj slikoviti gradić blizu Tunisa je poznat po svojoj jedinstvenoj arhitekturi i estetici. Kuće su obojene u kombinaciji plave i bele boje, što stvara izuzetno lepe pejzaže. Ova boja se tradicionalno koristi kako bi se odbila toplota, ali je takođe postala deo identiteta ovog grada. Šetnja kroz Sidi Bou Said može vas odvesti u potpuno drugačiji svet, gotovo nestvaran i neobičan za posmatranje.

Najukusnije iz Tunisa

Tuniska kuhinja je bogata raznovrsnim ukusima i aromama, a neki od najlepših specijaliteta koja morate probati su:

Couscous (Kuskus): Ovo je verovatno najpoznatije tunisko jelo. Kuskus je napravljen od griza od pšenice i obično se poslužuje sa kuvanim povrćem, mesom (poput jagnjetine, piletine ili govedine) i bogatim umacima od paradajza i začina.

Brik: To su pržene pite punjene raznovrsnim nadjevima poput tunjevine, krompira, jaja i začina. Brik je hrskav spolja, a unutrašnjost je puna ukusa I mekoće.

Harissa: Iako nije jelo samo po sebi, harissa je izuzetno važan sastojak u tuniskoj kuhinji. To je pikantna pasta od crvene paprike, belog luka, maslinovog ulja i začina, koja se često koristi kao dodatak jelima za obogaćivanje ukusa.

Chakchouka (Šakšuka): Ovo je jelo od prženih paprika, paradajza, belog luka i jaja. Poslužuje se sa svežim hlebom i predstavlja savršenu kombinaciju ukusa i tekstura.

Makroudh (Makrud): Ovo je slatkiš koji se pravi od testa sa punjenjem od urmi, koje se potom prži i preliva sirupom od meda i pomorandže. Makroudh je sladak, aromatičan i veoma ukusan desert.

Ako vas još nismo ubedili da posetite ovu čarobnu zemlju, dodaćemo i da su njeni meštani poznati po svojoj gostoljubivosti i toplom prijemu turista. Tamo ćete se osećati kao kod kuće, ako ne i lepše. Takođe, pristupačne cene smeštaja, hrane i aktivnosti u poređenju sa nekim drugim mediteranskim destinacijama, čine Tunis sjajnom destinacijom za egzotično iskustvo po pristupačnoj ceni.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here