Zbunjujuća poruka osvanula u crkvi: „NE PISATI IMENA LATINICOM, NEĆE BITI PROČITANA“

4
4026

Na Tviteru se pojavila čudna fotografija iz jedne crkve u Sremu. Naime, na mestu gde vernici na papirima treba da napišu imena svojih najmilijih koja bi sveštenik kasnije pročitao u molitvi, krupnim ćiriličnim slovima je napisano: „NE PISATI IMENA LATINICOM, NEĆE BITI PROČITANA. MOLIM VAS.

Ova fotografija objavljena je uz opis: „Bog ne razume latinicu, molimo Vas!“

Još bizarnija je činjenica da su olovke kojima ljudi treba da pišu imena iz jedne od kladionica. Ovaj post izazvao je lavinu komentara, a ovo su samo neki od njih:

– Ali razume veoma olovke iz Mozzart kladionice.

– Ma ne znaju latinicu, ne mogu da pročitaju.

– Bili da obiđemo Manastir Petkovica prošle sedmice. Došli zabrnjičeni, uredno, kao pravi disciplinovani građani, verujući da bi, na mestima gde se okuplja mnogo sveta, trebalo preventive radi – nositi maske. Igumanija nas naribala da skinemo maske, jer tamo nema korone, samo molitva, i da naša pozapadnjačena vera nas satanizuje. Ipak, nije bila gadljiva na satansku kintu.

– Kockanje je bogougodno.

– Sponzor: kladionica.

Pogledajte fotografiju i pišite nam u komentarima šta mislite o natpisu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

4 COMMENTS

  • У праву су, нека неко оде нпр. у Вараждин и напише ћирилицом било шта, дал у католичкој цркви или општини.Нико неће хтети да прочита!!!

 1. Поново због испуштеене речи ДА у наслову:

  ДА У НЕУСТАВНИМ ЗАКОНИМА О СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И ЋИРИЛИЦИ НАМЕРНО НЕ ИЗИГРАВАЈУ УСТАВНУ (НАРОДНУ) ОБАВЕЗУ О ЋИРИЛИЦИ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ, НИКО НЕ БИ МОРАО ДА ПИШЕ ОВАКВЕ МОЛБЕ КАО НА ОВОЈ ЦРКВИ

  За све су криви српска власт и лингвисти који су неуставним законима и правописом и данас нормативно рашчеречили само српски народ на два писма у свом језику, уз сталну и данашњу фаворизацију туђег писма у српском језику, па су и данас Срби једини народ коме се намеће туђе писмо, па не знају да је њихово писмо — ћириличко.
  Да Срби имају, као Хрвати, Мађари, Енглези, Руси, Бугари и сви други народи, нормалне стручњаке за језик и писмо и нормалну власт која прави законе у складу с Уставом, па у складу и с Чланом 10. који јасно прописује нормалну обавезу да се у Србији српски језик пише српским (ћириличким) писмом, а не шизофрено двама писмима, не би нико морао да пише нормалан захтев да се српски језик пише српским писмом (ћирилицом). У Енглеској, Хрватској, Бугарској, Русији, Турској и било у којој другој земљи нико нема потребу да на својим црквама и џамијама пише овакву молбу у ввзи с писмом у њиховим језицима, јер тамо сви знају из њихових правописа и закона којим се писмом пишу њихови језици. То се, и даље не зна само у Србији, јер само Срби имају двоазбучан правопис и само Срби имају закон о српском језику и ћирилици у коме се изиграва уставна (народна) обаееза с референдума грађана 2006. године.
  Сада ће многи код нас осудити ове који траже да се српски језик у Србији пише српским писмом на овом графиту, а мало ће ко на праве (данас домаће) непријатеље српске ћирилице (лингвисте и власт) који данас у Србији у вези с ћирилицом замењују раније српске окупаторе који су забрањивали у окупацијама Срба и Србије ћирилицу туђим (латиничким) писмом. Ту успешну 90:10 одсто у просеку у Србији замену страних ранијих окупатора са стране и домаћих комуниста успешно и данас спроводе српски лингвисти (нелустрирани сербокроатисти и настављачи спровођења Новосадског договора из 1954. године) српским неуставним правописом уз подршку власти с њиховим неуставним законима, супротстављеним уставној јасној обавези о писању српског језика српским писмом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here