Železnice Srbije u Sremu grade novo Centralno stovarište

0
1821

Infrastruktura železnice Srbije objavila je da će, u železničkoj stanici Ruma, izgraditi novo i savremeno Centralno stovarište, površine 600 kvadratnih metara, koje će prvenstveno biti namenjeno za potrebe pruge za velike brzine Beograd – Subotica, ali i kompletnog severnog pravca srpskih železnica.

Kako je precizirano, Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor o izgradnji ovog objekta sa firmom „Percompany“ Beograd, u zajedničkoj ponudi sa firmom „Panekspres“ iz Lučana, čija je vrednost 14,75 miliona dinara, dok je rok za završetak radova 12 meseci.

Objekat osim izgradnje po principu „ključ u ruke“, obuhvata projektovanje i obezbeđivanje potrebnih dozvola, bez mogućnosti dodatnih i viškova radova.

Ukazano je da će novo Centralno stovarište u Rumi biti prvi objekat ovakve vrste koji srpske železnice grade nakon duže od dve decenije. Imajući u vidu da je brza pruga Beograd – Subotica jedan od najvećih i najznačajnijih investicionih i infrastrukturnih objekata u ovom delu Evrope, Infrastruktura železnice Srbije u novom Centralnom stovarištu primeniće sve najmodernije standarde za gradnju objekata ovakve vrste, navedeno je u saopštenju.

Novi objekat biće prostorno dobro pozicioniran, u železničkoj stanici Ruma, u neposrednoj blizini izlaza sa auto-puta E-70. U objektu će biti postavljeni senzorski sistemi, video nadzor, kao i prateća oprema iz oblasti bezbednosti i zaštite na radu železničara koji će raditi u Centralnom stovarištu.

Po prvi put u novom stovarištu Infrastruktura železnice Srbije instaliraće i primeniti softver za upravljanje i kontrolu stanja zaliha (Asset Management Tool System).

Ocenjeno je da će Infrastruktura železnice Srbije izgradnjom novog Centralnog stovarištva stvoriti uslove za efikasnije i racionalnije korišćenje rezervnih delova i opreme, kvalitetnije upravljanje i kontrolu zalihama, rže i bolje održavanje železničke infrastrukture, kao i čuvanje i zaštitu imovine na znatno višem nivou, što će sve skupa doneti povećanje prihoda i smanjenje troškova poslovanja ove železničke kompanije.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Beta)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here