Žene i muškarci: KAKO DA SE BOLJE RAZUMEMO?

0
358

Partnerske veze su važna i neiscrpna tema kako razgovora među stručnjacima u ovoj oblasti, tako i priča uz kaficu kako žena, tako i muškaraca. Često se raspravlja o tome šta čini osnovnu razliku između ova dva pola,  ali i o tome šta je ono što je osnov i presudni momenat u privlačnosti između njih.

Budući da živimo u patrijarhalnom društvu gde se uloga muškarca još uvek donekle smatra superiornijom, od muškaraca se očekuje da budu dostojni te uloge i svojom muževnošću i zaštitničkim stavom opravdaju očekivanja. Sa druge strane, od žena se očekuje da budu  posvećene, predane, negujuće…

U skladu sa ulogama koje su polovima dodeljenje, dolazi i do različitih shvatanja komunikacije, pa tako veoma čest uzrok razmimoilaženja predstavlja shvatanje pojma bliskosti, slušanja, konflikta, svađe…

Odmah treba razjasniti da kapacitet za bliskost u emotivnoj vezi označava individualnu potrebu svake osobe koja nije uslovljena pripadnošću muškom, odnosno ženskom polu, kao i da za snažnu emotivnu povezanost bliskost nije presudna jer kapaciteti su različiti, te je optimalno ukoliko se u vezi nadju osobe sa sličnim kapacitetima.

Način na koji jedni drugima u vezi stavljamo do znanja da zaista jesmo aktivan slušalac i da imamo interesovanja za ono što partner/ka  govori različit je od osobe do osobe. Često se dešava da zbog manje prisutne gestikulacije i mimike tokom razgovora, žena zaključi da muškarac nema interesovanje za ono o čemu priča, kao i da postoji mogućnost da je uopšte ne sluša. Iako ova mogućnost zaista postoji, često se dešava i da na sva postavljena pitanja muškarac zaista nema odgovor, ali i da iako aktivno sluša, ne smatra nužnim i korisnim da svoje zaključke „sada i odmah“  iznese.

Uvreženo je mišljenje da u vezi konflikata nikako ne sme biti i da se svadje moraju izbeći po svaku cenu.

Ukoliko bi ovo bilo zaista u potpunosti tačno, jedan od partnera bi morao sebi otpisati pravo na mišljenje, zapostaviti vlastite potrebe i sve raditi samo da bi udovoljio drugoj strani. Kada bi se bilo ko od partnera makar i kratko vreme ponašao na ovakav način, to ne bi doprinelo uspešnosti veze i samim tim bi zbog nagomilane frustracije rezultiralo eskalacijom sukoba i prekidom iste. Kako bi se ovakve situacije sprečile i kako bi se veza unapredila, važno je da partneri aktivno rade na poboljšanju medjusobne komunikacije. Kada je komunikacija u vezi dobra, partneri će čak i u svadji imati kapaciteta da saslušaju jedno drugo i potraže konstruktivna rešenja.

Postavljanje pitanja ko je prvi počeo, durenje ili vikanje predstavljaju nesvrsishodne načine prevazilaženja problema koji najčešće više odmažu, nego što doprinose razrešenju konflikta. Zbog toga budite aktivan slušalac svog partnera, pružite podršku i iskažite emocije koje su dodatni pokazatelj važnosti odnosa u kome ste.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Jelena Dragičević Berat,
TA psihoterapeut
Kontakt: savetpsihologa@gmail.com
kontakt telefon: 065 3030120

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here